Springen naar inhoud

Collo´dale oplossingen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

codexcomp

    codexcomp


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2007 - 13:00

Kan iemand mij nog eens uitleggen wat collo´dale oplossingen juist zijn. In mijn cursus staat een overgangsvorm met deeltjesgroote van 1 nm en 100 nm. Zijn de deeltejs van de twee stoffen alletwee zo klein. Ik keek al op wikipedia maar ik snap het daar ook al niet te goed. Ik las op wikipedia dat melk een collo´dale oplossing is, kan iemand mij dat uitleggen.

Groetjes Codex

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2007 - 13:22

Een collo´de is juist geen oplossing. Een collo´de is een vorm tussen oplossing en neerslag. Een collo´de is een mengsel, waarbij de ene stof in zeer kleine deeltjes is gemengd met de andere stof en het mengsel zich niet ontmengt. De deeltjes van de andere stof kunnen veel groter zijn, maar ook klein.
Men spreekt wel van een collo´dale oplossing als het om vloeistoffen gaat, zoals bij melk. Melk is een collo´de van kleine vetdeeltjes in water. De vetdeeltjes lossen niet op in water, maar scheiden zich ook niet in ÚÚn fase af. De vetdeeltjes zorgen voor de witte kleur van de melk.

Ik vind het op wiki best goed uitgelegd.
Kijk ook eens naar suspensie

#3

Pink Panther

    Pink Panther


  • >250 berichten
  • 516 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 september 2007 - 18:06

je kan bevoorbeeld ook een collo´dale oplossing maken van zeer kleine zoutkristallen (om maar een voorbeeld te geven) in water ofzo. Een eigenschap is dan, bijvoorbeeld dat je deze collo´den niet kan affilteren met een papierfilter (de poriŰn zijn te groot)...

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 september 2007 - 19:30

Melk is een collo´de van kleine vetdeeltjes in water. De vetdeeltjes lossen niet op in water, maar scheiden zich ook niet in ÚÚn fase af. De vetdeeltjes zorgen voor de witte kleur van de melk.

De witte kleur van melk wordt veroorzaakt door een colloidale suspensie van clusters van caseine. De clusters zijn ca. 0.1micrometer groot. Caseine is een eiwit, en geen vet! Magere melk bevat zeer weinig vet, maar is nog steeds wit.

De witte kleur van een colloide komt door verstrooiing van zichtbaar licht aan interne oppervlakken waar de brekingsindex van de stof verandert. Dit is dus een duidelijk teken van een inhomogene vloeistof. De intensiteit van de lichtverstrooiing is heel sterk afhankelijk van de deeltjesgrootte en de golflengte van het licht. Als je melk verdunt, wordt het daardoor blauwig (en een lamp waar je door verdunde melk naar kijkt wordt rood). Net als de lucht als er zonlicht doorheenschijnt.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures