Anne Stultiens schreef:
- We willen de hoeveelheid suiker in voedingsmiddelen aantonen
- We willen kunstsuikers maken
- Tenslotte willen we alcohol maken uit glucose
Zelf kunstmatige zoetstoffen (kunstsuikers) maken is veel te moeilijk.
Lactose kan je makkelijk isoleren uit melk.
Neem 40ml magere melk en verwarm tot 40°C. Voeg onder voortdurend roeren druppelsgewijs 10% azijnoplossing toe tot er geen caseïne meer neerslaat. Filtreer de neergeslagen lactose af op een büchnerfilter. Was 1x met ged. water. En zuig de neerslag droog. Neutraliseer het filtraat met CaCO
3. Verwarm het filtraat in een beker van 100ml tot er enkel maar 1cm vloeistof overblijft. Laat afkoelen tot 90°C, voeg 1g celiet toe en laat eventjes koken. Filtreer onmiddelijk op een büchnerfilter. Voeg een kooksteentje toe aan het filtraat en verwarm opnieuw tot er ongeveer 3ml oplossing overblijft. Niet te hard verwarmen! Voeg 0,5g norit (actieve kool) toe en warme ethanol (70°C, 18ml). Meng, filtreer warm op een vouwfilter. Wacht tot de lactose uitkristaliseert.
Ethanol maken doe je zo:
Los 40g kristalsuiker op in 350 ml water in een erlenmyer van 500ml. Voeg 20g gist toe. Schud. Sluit de erlenmyer af met een stop waardoor een buis zit. Dompel deze buis onder in een proefbuis met Ba(OH)
2-opl. (of Ca(OH)
2-opl.). Giet een laagje minerale olie op de Ba(OH)
2-opl. De gisting duurt 3 tot 7 dagen.
Destillatie van de ethanol:
Decanteer de gegiste opl. en neem hiervan 250ml. Voeg 5g celiet toe en 1g K
2CO
3. Schud gedurende 5min. Maak een suspensie van 5g celiet in 30ml water. Filtreer de celiet af op een büchnerfilter (niet droogzuigen) en gebruik deze laag om de gegiste opl. door te filtreren. Maak een destillatie opstelling (vigreux kolom). Filtraat in een kolf van 500ml. Vang de fractie op tussen 84°C en 95°C. Deze fractie wordt een 2 de maal gedestilleerd. De alcohol heeft nu een concentratie van 95%.