Stellen van EDTA-oplossing

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 6

Stellen van EDTA-oplossing

Hallo,

voor ons practicum hebben we een EDTA-oplossing nodig. Deze moeten we zelf maken en stellen aangezien ze deze nog niet op school hebben. Wel hebben we vast EDTA. We hebben al wel iets gevonden dat het met CaCO3 kan maar we weten niet hoe en of dit wel klopt.

alvast bedankt voor jullie hulp.

Berichten: 677

Re: Stellen van EDTA-oplossing

Ik heb hierover het volgende gevonden:

1. Bereid een 0,1 mol/L Na2EDTA (C10H14N2Na208.2H2O) oplossing

2. De titerstelling gebeurt tov CaCO3 dat gedurende 2 u gedroogd is bij 105°C. Ongeveer 400 mg aldus gedroogd CaCO3 wordt exakt afgewogenen opgelost in 10 mL HCl 2 mol/L. Het gevormde CO2 wordt uitgekookt. Na afkoelen wordt thymolftalexon toegevoegd. De oplossing wordt druppelsgewijze behandeld met KOH 2 mol/L tot de oplossing blauw gekleurd is, en dan nog 5 mL in overmaat. De oplossing wordt verdund tot 200 mL en getitreerd met de EDTA oplossing tot kleuromslag van blauw naar zwak blauwgrijs.

Berichten: 92

Re: Stellen van EDTA-oplossing

Weeg 200 mg Calciumcarbonaat af en breng dit over in een bekerglas van 100 ml (tip weeg dus in het bekerglas af). Voeg voorzichtig 5 ml zoutzuur (1 mol/l) toe. Verwarm de oplossing totdat er geen koolzuurgas meer ontwijkt uit de oplossing (controleren met blauw lakmoes papiertje!)

Laat de oplossing afkoelen en breng het over in een maatkolf van 100 ml. Vul de maatkolf aan met demiwater en homogeniseer.

Schenk wat oplossing over in een schoon bekerglas en pipetteer uit het bekerglas 10,00 ml met een volumepipet in een erlenmeyer van 300 ml. Voeg 3 ml buffer pH 10 toe en verdun de oplossing naar ongeveer 100 ml.Voeg vervolgens 1 ml magnesium EDTA (0,05 mol/l) toe en 200 mg Eriochroom zwart T (verwrijving 1:100 met natriumchloride of kaliumchloride).

Verwarm de oplossing op een gasbrander/kookplaat naar 50 graden en titreer met de te stellen EDTA tot blauw.

Door de toevoeging van magnesium EDTA krijg je rond het omslagpunt een rood complex te zien in je oplossing.

De reactie tussen calciumcarbonaat en EDTA verloopt 1:1, dus je hoeft geen echte reactievergelijkingen op te stellen.

Bij deze titerstelling ga ik ervan uit dat de concentratie van de EDTA ongeveer 0,01 mol/l is.

In principe moet je het stellen van EDTA in duplo doen. Dit houd in dat je 2 maatkolven met calciumcarbonaat heb, en uit beide maatkolven 3 keer gepipetteerd heb.

Dit is de manier waarop de praktijkondersteuners bij mij op school de EDTA stellen (en de studenten zelf ook trouwens).

Berichten: 92

Re: Stellen van EDTA-oplossing

Oja je maakt de EDTA in plastic glaswerk. Als je glas gebruikt dan krijg je metaalionen uit het glas in je oplossing en dat verzwakt je EDTA oplossing.

Je maakt de oplossing zo:

372,24 g/mol* 0,01 mol/l=3,7224 gram natriumedta afwegen per liter oplossing die je maakt. Dit los je op in 1 liter demiwater in een maatkolf.

Reageer