[scheikunde] Suikers in cellen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

[scheikunde] Suikers in cellen

Hallo,

Ik moet voor school een verslag schrijven over suikers maar voor 1 vraag kan ik geen informatie vinden.. Zou iemand mij hiermee verder kunnen helpen?

Dit is de vraag:

Wat is het belang van de suikers in de energievoorziening van cellen?

Alvast bedankt allemaal :) ,

Groetjes Jenneke

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

Zoek eens op glucose en cellen in google, dat zal je al wel een eind op weg helpen

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

Wat weet je er al over de energie voorziening in een cel?

Waar haalt een cel zijn energie vandaar?

Wat voor een type cel is het? dierlijk of plantaardig of juist een bacterie?

MvG Ron

Berichten: 448

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

Een afgeleide interessante vraag is:

Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën, waarom gebruikt de dierlijke cel dan vooral suikers?

Het antwoord is omdat suikers slechts een keer de crebcyclus doormoeten en vetten twee keer. Daardoor kost het je lichaam meer moeite en energie om vetten om te zetten in energie dan suikers.

Bacteriën kunnen echt bijna overal op leven. Sommige zetten zelfs koolwaterstoffen om in energie.

Berichten: 4

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

Het gaat in dit geval om een dierlijke cel waar wij het dan nu over hebben.

Maar in ieder geval allemaal alvast bedankt voor de reactie's nu kan ik weer een stuk verder komen :D

Groetjes Jenneke

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën
Per mol?

In elk geval niet per gram! Daar scheelt het ruwweg een factor 4. Vetten hebben veel meer energie dan suikers.

Bij elke gang door de citroenzuurcyclus worden evenveel ATP moleculen geproduceerd. Waarom zou het lichaam dan de voorkeur geven aan twee rondjes met een suikerstukje over twee rondjes met een vetstukje?

Berichten: 448

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

scientist 1 schreef: Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën
Per mol?

In elk geval niet per gram! Daar scheelt het ruwweg een factor 4. Vetten hebben veel meer energie dan suikers.

Bij elke gang door de citroenzuurcyclus worden evenveel ATP moleculen geproduceerd. Waarom zou het lichaam dan de voorkeur geven aan twee rondjes met een suikerstukje over twee rondjes met een vetstukje?
Inderdaad ik heb me vergist.

Het is dus:

Energie uit vet > energie uit suiker

Rendement bij beiden gelijk.

Waarom verkiest ons lichaam dan suiker boven vet?

Voor suikers --> 2 creb cycli

Voor vetten --> 3 creb cycli

Er is dus 3/2 keer meer O2 nodig om vetten te verbranden dan suikers.

Waarom nemen we dan nog vet op?

Omdat vet zeer goed is om energie op te slaan (energiereserve).

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Suikers in cellen

Je vergelijking gaat mank.

Reageer