Springen naar inhoud

[scheikunde] Suikers in cellen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jennie

    jennie


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 09:16

Hallo,

Ik moet voor school een verslag schrijven over suikers maar voor 1 vraag kan ik geen informatie vinden.. Zou iemand mij hiermee verder kunnen helpen?

Dit is de vraag:
Wat is het belang van de suikers in de energievoorziening van cellen?

Alvast bedankt allemaal :) ,

Groetjes Jenneke

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 09:58

Zoek eens op glucose en cellen in google, dat zal je al wel een eind op weg helpen

#3

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 10:09

Wat weet je er al over de energie voorziening in een cel?
Waar haalt een cel zijn energie vandaar?
Wat voor een type cel is het? dierlijk of plantaardig of juist een bacterie?

MvG Ron

#4

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 10:20

Een afgeleide interessante vraag is:

Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieŽn, waarom gebruikt de dierlijke cel dan vooral suikers?

Het antwoord is omdat suikers slechts een keer de crebcyclus doormoeten en vetten twee keer. Daardoor kost het je lichaam meer moeite en energie om vetten om te zetten in energie dan suikers.

BacteriŽn kunnen echt bijna overal op leven. Sommige zetten zelfs koolwaterstoffen om in energie.

#5

jennie

    jennie


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 oktober 2007 - 21:26

Het gaat in dit geval om een dierlijke cel waar wij het dan nu over hebben.
Maar in ieder geval allemaal alvast bedankt voor de reactie's nu kan ik weer een stuk verder komen :D

Groetjes Jenneke

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 oktober 2007 - 20:48

Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieŽn

Per mol?

In elk geval niet per gram! Daar scheelt het ruwweg een factor 4. Vetten hebben veel meer energie dan suikers.

Bij elke gang door de citroenzuurcyclus worden evenveel ATP moleculen geproduceerd. Waarom zou het lichaam dan de voorkeur geven aan twee rondjes met een suikerstukje over twee rondjes met een vetstukje?

Veranderd door rwwh, 11 oktober 2007 - 20:48


#7

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 21:21

Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieŽn

Per mol?

In elk geval niet per gram! Daar scheelt het ruwweg een factor 4. Vetten hebben veel meer energie dan suikers.

Bij elke gang door de citroenzuurcyclus worden evenveel ATP moleculen geproduceerd. Waarom zou het lichaam dan de voorkeur geven aan twee rondjes met een suikerstukje over twee rondjes met een vetstukje?

Inderdaad ik heb me vergist.
Het is dus:

Energie uit vet > energie uit suiker
Rendement bij beiden gelijk.
Waarom verkiest ons lichaam dan suiker boven vet?
Voor suikers --> 2 creb cycli
Voor vetten --> 3 creb cycli
Er is dus 3/2 keer meer O2 nodig om vetten te verbranden dan suikers.
Waarom nemen we dan nog vet op?
Omdat vet zeer goed is om energie op te slaan (energiereserve).

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2007 - 02:09

Je vergelijking gaat mank.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures