[scheikunde] Suikers in cellen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 4
[scheikunde] Suikers in cellen
Hallo,
Ik moet voor school een verslag schrijven over suikers maar voor 1 vraag kan ik geen informatie vinden.. Zou iemand mij hiermee verder kunnen helpen?
Dit is de vraag:
Wat is het belang van de suikers in de energievoorziening van cellen?
Alvast bedankt allemaal ,
Groetjes Jenneke
Ik moet voor school een verslag schrijven over suikers maar voor 1 vraag kan ik geen informatie vinden.. Zou iemand mij hiermee verder kunnen helpen?
Dit is de vraag:
Wat is het belang van de suikers in de energievoorziening van cellen?
Alvast bedankt allemaal ,
Groetjes Jenneke
Re: [scheikunde] Suikers in cellen
Zoek eens op glucose en cellen in google, dat zal je al wel een eind op weg helpen
- Berichten: 2.330
Re: [scheikunde] Suikers in cellen
Wat weet je er al over de energie voorziening in een cel?
Waar haalt een cel zijn energie vandaar?
Wat voor een type cel is het? dierlijk of plantaardig of juist een bacterie?
MvG Ron
Waar haalt een cel zijn energie vandaar?
Wat voor een type cel is het? dierlijk of plantaardig of juist een bacterie?
MvG Ron
-
- Berichten: 448
Re: [scheikunde] Suikers in cellen
Een afgeleide interessante vraag is:
Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën, waarom gebruikt de dierlijke cel dan vooral suikers?
Het antwoord is omdat suikers slechts een keer de crebcyclus doormoeten en vetten twee keer. Daardoor kost het je lichaam meer moeite en energie om vetten om te zetten in energie dan suikers.
Bacteriën kunnen echt bijna overal op leven. Sommige zetten zelfs koolwaterstoffen om in energie.
Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën, waarom gebruikt de dierlijke cel dan vooral suikers?
Het antwoord is omdat suikers slechts een keer de crebcyclus doormoeten en vetten twee keer. Daardoor kost het je lichaam meer moeite en energie om vetten om te zetten in energie dan suikers.
Bacteriën kunnen echt bijna overal op leven. Sommige zetten zelfs koolwaterstoffen om in energie.
-
- Berichten: 4
Re: [scheikunde] Suikers in cellen
Het gaat in dit geval om een dierlijke cel waar wij het dan nu over hebben.
Maar in ieder geval allemaal alvast bedankt voor de reactie's nu kan ik weer een stuk verder komen
Groetjes Jenneke
Maar in ieder geval allemaal alvast bedankt voor de reactie's nu kan ik weer een stuk verder komen
Groetjes Jenneke
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Suikers in cellen
Per mol?Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën
In elk geval niet per gram! Daar scheelt het ruwweg een factor 4. Vetten hebben veel meer energie dan suikers.
Bij elke gang door de citroenzuurcyclus worden evenveel ATP moleculen geproduceerd. Waarom zou het lichaam dan de voorkeur geven aan twee rondjes met een suikerstukje over twee rondjes met een vetstukje?
-
- Berichten: 448
Re: [scheikunde] Suikers in cellen
Inderdaad ik heb me vergist.Per mol?scientist 1 schreef: Suikers en vetten bevatten bijna evenveel calorieën
In elk geval niet per gram! Daar scheelt het ruwweg een factor 4. Vetten hebben veel meer energie dan suikers.
Bij elke gang door de citroenzuurcyclus worden evenveel ATP moleculen geproduceerd. Waarom zou het lichaam dan de voorkeur geven aan twee rondjes met een suikerstukje over twee rondjes met een vetstukje?
Het is dus:
Energie uit vet > energie uit suiker
Rendement bij beiden gelijk.
Waarom verkiest ons lichaam dan suiker boven vet?
Voor suikers --> 2 creb cycli
Voor vetten --> 3 creb cycli
Er is dus 3/2 keer meer O2 nodig om vetten te verbranden dan suikers.
Waarom nemen we dan nog vet op?
Omdat vet zeer goed is om energie op te slaan (energiereserve).