frozenwind schreef: Als je dihydraat hebt, heb je toch een heel andere stof?
of zie je dat verkeerd?
Ja, je hebt dan een COMPLEET andere stof, met geheel andere eigenschappen (sorry FsWd, dat ik je zo tegen spreek
).
Zo is CuCl
2 een covalente verbinding, terwijl CuCl
2.2H
2O een ionogene verbinding is. Voor heel veel waterhoudende stoffen is het zo dat het een zout is, terwijl de watervrije variant een covalente en vluchtige verbinding is.
Meest opvallend is wel het verschil AlCl
3 vs. AlCl
3.6H
2O.
De eerste is een extreem corrosieve stof, welke nevelt aan de lucht en eigenlijk bijzonder akelig is om mee te werken (weet ik uit ervaring
), vanwege de dikke verstikkende nevels. AlCl
3 kun je eigenlijk alleen buiten of in de zuurkast met goed fatsoen gebruiken.
De tweede is een onschuldig en vrij saai zout, niet veel spannender dan keukenzout.
Bij CuCl
2 en CuCl
2.2H
2O is het verschil niet zo extreem, maar ook hier is het verschil best groot.