oplosbaarheid

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

oplosbaarheid

Mijn eerste stapjes in de organische...

Bij het mengen van verschillende solventen met water gingen we hun oplosbaarheid na in water. Hieruit bleek aceton, ethanol 95% en azijnzuur oplosbaar. Diethylether bleek gedeeltelijk oplosbaar in water. Dit is verklaarbaar want het 10 ml water kan maar een kleine hoeveelheid ether oplossen. ( de zuurstof groep in ether is polair). Maar waarom is het chemisch nu zo belangrijk dat men voor deze proefjes ijsgekoeld water en ijsgekoelde solventen gebruikt? De hoge vluchtigheid van een aantal solventen verklaard wel een deel maar zeker niet het gebruik van het ijsgekoelde water!

Berichten: 2.399

Re: oplosbaarheid

De oplosbaarheid van een bepaalde stof in water is temperatuurs afhankelijk.

Berichten: 1.379

Re: oplosbaarheid

Als je oplosbaarheden met elkaar wilt vergelijken moet je wel een vaste temperatuur kiezen. Nul graden lijkt mij wel het gemakkelijkst. Maar 20o of 25o is ook heel gebruikelijk. Kijk ook eens naar de vloeistofmengsels en de oplosbaarheden in het CRC Handbook Chemistry and Physics.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 5

Re: oplosbaarheid

Ijswater wordt altijd gebruikt bij proefjes voor oplosbaarheid omdat we dan altijd dezelfde referentietemperatuur gebruiken. Kamertemperatuur is moeilijker wegens schommelingen en moet je al thermometer en weerstand of dergelijk (roerplaat kan ook) gebruiken.

Reageer