Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 915

Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Waarom zijn onverzadigde vetten gezonder dan verzadigde vetten?

Berichten: 338

Re: Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Omdat verzadigde vetten door het lichaam worden opgestapeld. Onverzadigde vetten worden veel gemakkelijker door het lichaam afgebroken.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Omdat verzadigde vetten makkelijker klontjes vormen omdat ze lineair zijn. Verzadigde vetten kunnen dit minder makkelijk omdat ze een knik in de kabel hebben:

Verz. vet: /\/\/\/\

Enk. onverz. vet: /\/\_/\

Meerv. onverz. vet: /\_/\_/

Berichten: 316

Re: Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Je bedoelt waarschijnlijk dat ze minder knikken hebben, want ze hebben ze natuurlijk nog steeds wel Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Hoe ik ze voorstelde is gewoon hoe een lineaire keten eruit ziet. In werkelijkheid als ik jou tot een atomair deeltje zou verkleinen, zou je die staarten op alle manieren allerlei soorten bochten zien maken, omdat elke C om een ander heen kan draaien, behalve 2 C's die met een dubbele band aan elkaar zitten (= onverzadigd).

Berichten: 448

Re: Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Het onderwerp is iets complexer dan dit.

Transvetten zijn onverzadigd en toch slecht, slechter zelfs dan verzadigde.

Omega-6 is een onverzadigd vet en toch bevorderd het ontsteking (progestlandine E2).

Sommige verzadigde vetten zijn slechter dan andere. Stearinezuur verhoogd de LDL chelesterol bijvoorbeeld niet.

Berichten: 873

Re: Verzadigde en onverzadigde vetzuren

De onverzadigde vetzuren kun je in een aantal groepen verdelen. Allereerst in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd.

Als tweede de plaats van de eerste dubbele binding gezien vanaf de 'methyl-kant'.

de benaming die daarbij hoort is de omega-3, -6, -9 vetzuren.

Omega-3 vetzuren zijn sterk onverzadigd, in de natuur komen ze nagenoeg alleen als meervoudig onverzadigd voor. De meest voorkomende zijn ALA (alfa linolenic acid, c 18:3) uit plantaardige oliën en EPA (eicosa pentanoic acid, c 20:5) en DHA (docosahexanoic acid, c22:6).

Deze werken ontstekingsremmend, verlagen de bloeddruk, zijn vet en cholesterol verlagend, voorkomen samenklonteren van onverzadigde vetzuren.

Culturen die veel vette vissoorten eten staan bekend om het feit dat hart en vaat ziekten er nauwelijks voorkomen.

Dan de omega-6 vetzuren. Deze zijn wel ontstekingsremmend maar dan zijn er wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Linolzuur, de bekendste, wordt mbv vitamine B6, zink en magnesium in het lichaam omgezet in GLA (gamma linolenic acid). En dit wordt mbv vitamine B3, B6 en C omgezet in prostaglandine 1 en 3. Deze remmen ontstekingsreakties, werken vaatwerwijdend, remmen trombosevorming, verlagende bloeddruk en remmen de aanmaak van cholesterol.

Er is een, relatief grote, groep mensen die problemen hebben met de omzetting van linolzuur naar prostaglandine 1 en 3. Oorzaken hiervan zijn een genetische zwakte of een (belangrijk) te hoog verzadigd vet- of alcoholgebruik.

Linolzuur wat dan niet kan worden omgezet in prostaglandine 1 en 3, wordt omgezet in arachidonzuur. En dit wordt in het lichaam omgezet in prostaglandine 2. En dat is ontstekingsbevorderend.

Het is dus aan te bevelen om linolzuur weg te laten in onze voedingsmiddelen (ook linolzuur verrijkte margarines) en de hoeveelheid omega-3 vetzuren (vette vis) op te voeren.

Al met al een heel verhaal.

Conclusie: probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. En lekker genieten van de geneugten van het leven.

Het zij zo.

Reageer