Springen naar inhoud

eindwerk honing


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Coast

    Coast


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2007 - 18:28

Ik zal enkele proeven met honing doen, nl. het bepalen van de droge stof en suikergehalte.
Heeft iemand enige ervaring hiermee?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 oktober 2007 - 18:55

Je zou ook kunnen proberen het ijzergehalte bepalen.

#3

Coast

    Coast


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2007 - 20:19

Dank u , ik was niet zeker of ik het ijzergehalte hiervan kon bepalen, is het ongeveer dezelfde werkwijze als bij de bepaling van de drogestofgehalte?

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 oktober 2007 - 22:26

Nee, je zult het monser moeten destrueren met geconcentreerd zwavelzuur en dit een tijdje laten koken. Vervolgens kun je het ijzer meten met een AAS, of complexeren met salicylzuur en meten met een spectrofotometer.

Ik hoop dat ik je met die termen niet heb afgeschrikt, want het is leuk om te doen :)

#5

dying fetus

    dying fetus


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 01:12

droge stof is heel makkelijk
zegt het woord hitte je iets :P


bij droge stof kijk je hoeveel gram van in dit geval de honing er over is na
het verhitten bij een bepaalde tempratuur volgensmij 1100 C
de tijd weet ik niet meer
was al weer een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb

#6

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2007 - 07:17

Het bepalen van de droge stof van honing moet je niet bij 1100C doen. Je houdt dan een zwarte verbrande massa over, verbranden van je suikers!
Het zal wel wat tijd kosten maar je kunt enkel drogen bij max. 60C in een (droog)stoof. Neem niet te veel van je honing in bewerking, 1 gram moet voldoende zijn en dan zou ik als volgt te werk gaan:
1 gram inwegen in een porseleinen schaal - 1 uur drogen bij 60C- 15 minuten in exsicator afkoelen - wegen.
Daarna herhaal je weer vanaf 1 uur drogen net zo vaak totdat je een constant gewicht hebt.
Onder constant gewicht kun je verstaan dat het verschil tussen de laatste en voorlaatste weging niet meer als bv 2,5 mg bedraagt. Dit is afhankelijk van de nauwkeurigheid van je balans, misschien moet je een groter verschil toestaan. Je maakt dan wel een grotere meetfout in je droge stof gehalte.

succes

#7

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 oktober 2007 - 13:42

De suiker bepaling is wel leuk, je kan bijvoorbeeld kijken of je reducerende suikers kan aantonen.
Als je een HPLC met geschikte kolom tot je beschikking hebt zou je kunnen kijken uit welke suikers je honing bestaat.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures