Springen naar inhoud

Onderzoek yoghurt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dailydog

    Dailydog


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 13:44

Ik moet voor een examen bij de centrale examencommissie (Vlaanderen) de volgende proef uitvoeren.

"Controleren versheidsdatum yoghurt. Breng je voorbereiding mee en je yoghurt (vers en buiten datum). Vergelijk beide. Microscopen aanwezig en kleurstoffen. Vooraf producten opgeven die je nodig hebt."


Dit heb ik ondertussen gevonden.
Yoghurt is melk waar (minstens) twee soorten bacteriŽn aan worden toegevoegd. Die zetten de lactose om in glucose en melkzuur. Door het melkzuur gaan de eiwitten van de melk coaguleren en krijg je uiteindelijk yoghurt.

Voor de eenvoud heb ik het even over goed (verse) en slechte (voorbij verheidsdatum) yoghurt.

Ik veronderstel dat yoghurt slecht wordt wanneer alle lactose omgezet is. De bacteriŽn hebben dan geen voedsel meer en sterven. Slechte yoghurt zou dus de volgende kenmerken moeten hebben:
- zuurder dan goede
- geen lactose meer en meer glucose dan goede
- dode bacteriŽn

Weet iemand een manier om minstens ťťn van die drie aan te tonen. Gewoon voor pH-meting kiezen, durf ik niet goed door de toeving dat er microscopen aanwezig zijn en dat ik moet laten weten welke producten ik nodig heb.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ceitwa

    ceitwa


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 20:28

kleurstofffen blijk je volgens jezelf ook nodig te hebben...en daarmee kun je dus..en eventueel tellen

#3

Dailydog

    Dailydog


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 20:50

Ja, maar hoe zie ik het verschil tussen de dode en de levende bacteriŽn?

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 21:15

Ik denk dat bacteriŽn als ze dood zijn makkelijker een gramkleuring toelaten.

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 14 oktober 2007 - 21:27

Ik had eigenlijk geen idee hoe je dat zou kunnen controleren maar toen ik zocht met google vond ik de volgende link.
http://www.lerarenfo...c366dabf674f09f

Blijk ik niet de enige te zijn die geen idee had :P

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2007 - 02:12

Mensen die een lactose intolerantie hebben, kunnen yoghurt langer op cultuur laten staan zodat alles is gesplitst. Dat is niet hetzelfde als bederf.

Ik denk dat je bij slechte yoghurt andere bacteriŽn krijgt. Maar ik moet toegeven dat ik yoghurt gerust een week na het verlopen van de datum nog gebruik. Niets mis mee (en mijn grootvader was melkboer!).





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures