Emaillelagen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 774

Emaillelagen

Wat zijn emaillelagen en welke problemen kunnen er optreden bij het gebruik ervan?

Ik vind niets concreet op het internet, kan iemand me verderhelpen?

(problemen bij gebruik, in de context van corrosie en dergelijke...)

Alvast bedankt !

Berichten: 1.379

Re: Emaillelagen

Emaille moet je zien als een glaslaag die op een metaal is aangebracht. Men kiest er vrij zachte glassoorten voor, bijv. boraatglas. Aan dit glas zijn nog metaaloxyden toegevoegd om het in te kleuren en om het dekkend te maken.

De corrosiebestendigheid is dezelfde als die van gewoon glas. De thermische uitzetting dan dit glas moet ongeveer gelijk zijn aan die van het onderliggende metaal. Het inbranden vindt plaats tussen 700 en 900 graden.

Emailleren van sieraden is voor sommigen een hobby. In een kunstnijverheidszaak kun je er adviezen over krijgen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 1.379

Re: Emaillelagen

Nog een aanvulling:

Als een emaillelaag onbeschadigd is, is de corrosiebestendigheid perfekt. Maar als er breuk en onthechting optreedt vormt zich onderroest en dan gaat het van kwaad tot erger. Vergelijk het maar met een beschadigde laklaag op een auto. In het zuurstofarme deel naast de scheur lost het ijzer anodisch op tot een roestlaag onder het email. Op de plaats van de scheur, waar wel een goede beluchting is, wordt de zuurstof uit de lucht kathodisch gereduceerd. De waterfilm onder het email verbindt beide plaatsen ( belucht en onbelucht) met elkaar.

In de literatuur vind je dit onder de namen spleetcorrosie of crevicecorrosion.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 52

Re: Emaillelagen

In de chemische industrie worden nog altijd veel zgn. staal-email leidingen, kolommen en reactoren gebruikt. Zoals hzeil schrijft een laag glas (minimaal 0.8 mm, max. ca. 2.5 mm) op een stalen ondergrond, maar wel aangebracht in meerdere laagjes, ca. 0.2-0.3 mm per laag, en dan steeds inbranden, afkoelen en weer een laagje poederglas opspuiten enz.

Voor chemie-toepassing wordt glas gebruikt dat aanzienlijk beter chemisch bestendig is dan gewoon (natronkalk) glas en dicht bij die van laboratorium borosilicaatglas ligt. Voor sommige toepassingen is de chemische bestendigheid van het glas nog steeds de enige optie (alle metalen en kunststoffen vallen dan gewoon af). Maar ook in pharma-bedrijven is staal-email zeer gebruikelijk, ook vanwege de brede chemische bestendigheid.



Hoewel het een kwetsbaar materiaal blijft is het minder kwetsbaar dan gewoon glas, omdat er wel degelijk verschil is in thermische uitzettingscoefficient. Die van het gebruikte staal is nl. hoger dan van het glas, waardoor bij het afkoelen het glas onder compressie komt te staan en daardoor minder snel in rekbelasting komt. Maar als het glaslaagje beschadigd raakt is het ook meteen

Check anders de websites van de belangrijkste fabrikanten maar eens (Pfaudler, DeDietrich, Thale, Düker, Estrella).

Berichten: 774

Re: Emaillelagen

Aanvulling: Voor alkalische oplossingen is glas niet zo geschikt, dus ook niet voor geemailleerd staal.

Reageer