Springen naar inhoud

Karamel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Legolas87

    Legolas87


  • >25 berichten
  • 36 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2007 - 11:02

Na een verbrandingstest zou ik het residu willen testen op al dan niet 'karamel zijn' (geur niet zo duidelijk). Is karamel oplosbaar in water (ik veronderstel van wel, want suikers ook?), of hoe kan je dit het beste testen? Er werd ook iets gezegd om het residu te testen met HCl maar ik weet niet of dit hier iets gaat opleveren
Grtz

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 26 oktober 2007 - 11:31

Zou je de test eens kunnen beschrijven?
Karamel ontstaat bij verhitting van suikers tot ca 175 graden, als de temperatuur hoger wordt dan verkoold de suiker en heb je geen karamel meer over.

#3

Legolas87

    Legolas87


  • >25 berichten
  • 36 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 oktober 2007 - 20:13

De test omvat gewoon het aanbrengen van wat poeder van de onbekende stof in een porseleinen schaaltje en dan verhitten boven de bunsenbrander (vlam bekijken, roetvorming, karamelisatie,...) Maar ik denk wel dat ik dan 'verkoolde' karamel heb na de verbranding (zeer zwart residu in schaaltje) dus niet meer oplosbaar in water veronderstel ik?

#4

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 11:11

Het lijkt mij dat dat inderdaad kool is. Niet meer te eten en niet oplosbaar in water.

Mijn oma maakte vroeger karamel uit suiker, als wij op bezoek kwamen. Gewoon in een steelpannetje op het gasfornuis. Maar even haar aandacht teveel bij onze gesprekken en wŤg karamel... :D De temperatuur komt dus nauw.

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 11:21

Een onbekende stof verhiitten levert niet standaard karamelisatie op, dat is alleen maar als je onbekende stof suiker is of in ieder geval suiker bevat.

Als je je caramel wilt maken los je suiker eerst op in een beetje water en verhit dan de stroop langzaam waardoor je een regelmatige caremellisatie krijgt en blijf erbij want het kan zoals marjanne al aanduid opeens heel snel gaan.
Oja nog iets als het de goede kleur heeft snel afkoelen anders gaat de reactie door.

#6

Legolas87

    Legolas87


  • >25 berichten
  • 36 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 oktober 2007 - 22:38

Oke bedankt voor de reacties.
Maar als ik dan zou stoppen en een beetje afkoelen wanneer ik merk dat er karamel aanwezig is, en dan water zou toevoegen in het porseleinen schaaltje, dan zou het aanwezige karamel wel moeten oplossen?

#7

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 29 oktober 2007 - 23:36

Wachten tot een mooi bruin en dan water erbij, oppassen het kan spatten en roeren tot de karamel is opgelost.

#8

Andrť B.

    Andrť B.


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 oktober 2007 - 20:52

Na een verbrandingstest zou ik het residu willen testen op al dan niet 'karamel zijn' (geur niet zo duidelijk). Is karamel oplosbaar in water (ik veronderstel van wel, want suikers ook?), of hoe kan je dit het beste testen? Er werd ook iets gezegd om het residu te testen met HCl maar ik weet niet of dit hier iets gaat opleveren
Grtz

Helaas is de structuur van eten te moeilijk om te kunnen bepalen of het wel of niet bv caramel is, dit zou je moeten proeven :)
4e-jaars Life, Science & Technology: Chemie





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures