Springen naar inhoud

[scheikunde] Zuurtegraad van Soxhlet-Henkel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ccc

    ccc


  • >100 berichten
  • 211 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 november 2007 - 12:08

Hey,

Ik moet de pH van Soxhlet-Henkel voor de melk berekenen.

geg:
- 50,00 ml melk gepipeteerd in een erlenmeyer van 250 ml
- titreren met NaOH 0,1 M
- Bij de EP: 7,99 ml

Opl:

dus heb ik eerst de concentratie voor melk berekend:

Cmelk . Vmelk = C(NaOH) . V(NaOH)
Cmelk = [C(NaOH).V(NaOH)] / (Vmelk) = [ 0,1 M . 7,99 ml ] / (50,00 ml)
Cmelk = 0,02 M

vervolgens dacht ik dat je de pH van buffer moet nemen, omdat een verse melk een pH heeft dat ligt tss 6,5 °SH - 7,5 °SH

pH = pKa + (log Cb/ Ca)

pH = pKa + (log 0,1 M / 0,02 M) (moet ik de pKa van de melk nemen, zoja, wat is dan de brutoformule?)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 november 2007 - 19:10

Helpt dit je verder?
http://de.wikipedia.org/wiki/SH-Wert

#3

ccc

    ccc


  • >100 berichten
  • 211 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 november 2007 - 22:55

Niet echt, want ik kan geen duits.

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 november 2007 - 23:29

Unter dem Säuregrad nach Soxhlet-Henkel wird die Menge an Natronlauge c(NaOH) = 0,25 mol/l verstanden, die bei der Titration von 100 ml des Produktes unter Verwendung von Phenolphthalein als Indikator bis zum Erreichen eines Standardfabtons verbraucht werden

De zuurgraad volgens Soxhlet-Henkel is de hoeveelheid NaOH met een concentratie van 0,25 m/l die bij de titratie van 100 ml van een product met het gebruik van fenolftaleine als indicator nodig is om een standaard kleur te realiseren.


Formule SH = V x 100/25

SH = de zuurgraad volgens Soxhlet-Henkel
V = het volume van de verbruikte NaOH

#5

ccc

    ccc


  • >100 berichten
  • 211 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2007 - 11:03

Dus om de zuurtegraad van Soxhlet-Henkel voor de melk te berekenen, moet ik die formule toepassen.

SH = V * (100 / 25)
SH = 7,99 ml (zie gegevens) * 4
SH = 31,96

Die zuurtegraad is toch veel te hoog. Het gaat toch maar tot pH = 14
En verse melk heeft een pH tss 6,5 en 7,5 °SH.

#6

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 02 november 2007 - 11:56

Wel berekenen op een melkvolume van 100 ml en een NaOH titer van 0,25

50 ml melk
7,99 ml NaOH 0,1m

100 ml melk
15,98 ml NaOH 0,1 m

100 ml melk
6,38 ml NaOH 0,25 m

SH=4 x 6.38=25.52

De SH is geen pH maar een maat voor de hoeveelheid zuur
Vraag: was de melk wel vers?

Uit de link:
Produkt SH-Wert
Milch 6,0 - 7,5
Sauermilch 30 - 40
Joghurt 35 - 60
Sauerrahm 25 - 35

#7

ccc

    ccc


  • >100 berichten
  • 211 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2007 - 16:50

Ik weet niet of het verse melk was.

Maar u bekomt 6,38 ml uit, ik kom iets anders uit

0,1 M komt overeen met 15,9 ml
dus voor 0,25 M komt overeen met 39,8 ml
maw: 15,9 / 0,1 * (0,25 M) = 39,8 ml

En u heeft het omgekeerde gedaan.

15,9 * 0,1 / (0,25 M) = 6,38

Waarom moet je de omgekeerde werkwijze uitvoeren?

Veranderd door ccc, 02 november 2007 - 17:28


#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 november 2007 - 17:22

Zet eens overal eenheden bij, dan snap je waarom.

#9

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 02 november 2007 - 17:22

0,25 M bevat 2,5 maal zoveel als 0,1 M , als er iets mee titreert heb je van 0,1 M 2,5 maal zoveel nodig als van 0,25 M

Nu te snappen?

Veranderd door Gerard, 02 november 2007 - 17:26


#10

ccc

    ccc


  • >100 berichten
  • 211 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 november 2007 - 17:45

ja, ik snap het.

In die formule staat 100 / 25 ml. Die 100 staat dat voor 100 ml melk?? Hoe kom die aan 25 ml?

#11

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 02 november 2007 - 20:33

CCC,

Ik heb even op internet gezocht of de factoren ergens verklaart worden maar ik kom eigelijk alleen kopieen tegen zoals die in WIKI staat en een aantal wetenschappelijke artikelen waar ik geen toegang toe heb.
Ik kwam vervolgens nog ergens (ik weet niet meer waar) een voorschrift tegen waarin 40 ml melk werd gebruikt en 0,1 M NaOH en het aantal ml gelijk het aantal SH-graden is.
Kun je eens aangeven welke informatie je hebt gekregen toen je hier mee moest beginnen want ik begin me nu af te vragen of het wiki artikel wel korrect is want deze heeft geen bronnen om het te veriferen.

#12

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 november 2007 - 10:46

De formule is eigenlijk heel eenvoudig.

In de definitie wordt de SH gedefinieerd voor 100 ml melk en een concentratie van 0,25 mol/l voor de te gebruiken loog. Het aantal ml loog geeft direct de SH weer.

In het voorbeeld in de link van Gerard

Helpt dit je verder?
http://de.wikipedia.org/wiki/SH-Wert

wordt 25 ml monster gebruikt voor de titratie. Voor de SH geldt dan: SH = Vloog * 100 ml/25 ml.
Als je 20 ml monster zou hebben gebruikt dan zou de formule SH = Vloog * 100 ml/20 ml worden.
Algemeen: SH = Vloog * 100 ml/Vmonster.

Het is nu maar de vraag of de SH bepaald kan worden als je een andere concentratie loog gebruikt. In ieder geval moet het loogverbruik even worden omgerekend naar 0,25 mol/l.

Overigens wordt in de bepaling van de SH nog wel cobaltsulfaat toegepast. Ik weet hiervan het effect niet, maar het kon toch wel belangrijk zijn.

#13

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 november 2007 - 12:14

Ik kwam vervolgens nog ergens (ik weet niet meer waar) een voorschrift tegen waarin 40 ml melk werd gebruikt en 0,1 M NaOH en het aantal ml gelijk het aantal SH-graden is.


Met het geposte in mijn vorige bericht klopt dit. De factor 2,5 tussen 40 ml en 100 ml valt dan weg tegen de factor tussen 0,25 mol/l en 0,10 mol/l.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures