[scheikunde] Nitraatgehalte

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Nitraatgehalte

;) Een goede avond,

Ik wilde graag wat vragen over een experiment waar we bezig waren het nitraatgehalte in grondwater bij ons uit de buurt te bepalen. Dit deden we alsvolgt:

Op porseleinen schaaltjes voegden we 2ml natriumsalicylaat-oplossing en 1 ml natriumnitraat-oplossing bij elkaar. Dit mensel dampten we in boven een waterbad.

Na het afkoelen van de schaaltjes voegden we 2 ml zwavelzuur toe aan het porseleinen schaaltje . Na 10 min. voegden we de inhoud van het porseleinen schaaltje toe aan 10 ml gedemineraliseerd water(in bekerglas van 100ml).

Daarna spoelden we het schaaltje nog om met 5ml gedemineraliseerd water. Dit om te zorgen dat er niks in het schaaltje overblijft.

Als laatste deden voegden we bij het bekerglas 15 ml NaOH(40g in 100 mL water) waarna er een gele kleur ontstond. Als laatste hebben we hem doorgemeten met de colorimeter.

Om het nitraatgehalte te bepalen hebben we een ijkreeks gemaakt met oplossingen met oplossingen met een bekend nitraatgehalte. door de resultaten van grondwater te vergelijken met de andere resultaten, konden we een schatting doen naar de concentratie.

Wat doet NaOH in dit verhaal? Op het moment dat we NaOH toe hadden gevoegd onstond de kleur(licht tot donker geel. Hoe hoger de concentratie, hoe donkerder de kleur). We kennen de reactievergelijking tussen nitraat en salicylaat. Die luid alsvolgt:

C7H5O3- + NO3- + 2H+ -> C7H5NO5 + H2O

alvast bedankt voor de hulp Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Nitraatgehalte

Je nitreert hiermee je salicylaat. Omdat de carbonzuurgroep een beetje basisch is tov zwavelzuur, moet eerst het zwavelzuur geneutraliseerd worden en de H van de carbonzuurgroep afgehaald worden. Pas vanaf daar ontstaat het molecuul dat voor de kleuring zorgt. Even uit mijn achterhoofd is dat natrium 5-nitro-2-hydroxybenzoaat. Je begon met natrium 2-hydroxybenzoaat.

Berichten: 2

Re: [scheikunde] Nitraatgehalte

Bedankt Fswd, het is duidelijk ;)

Reageer