Springen naar inhoud

Mierenzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jonge

    jonge


  • >25 berichten
  • 39 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 19:39

Op wikipedia had ik gelezen dat brandnetels kleine hoeveelheiden mierenzuur bevatten.
Zelf wou ik toen proberen wat mierenzuur er uit te winnen. Ik kookte zo,n 500g op 100ml gedestilleerd water maar de ph was niet gezakt wat betekent dat er geen zuur in de oplossing zat hoe kan dat en hoe zou ik dat experiment anders moeten doen?
alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 november 2007 - 19:44

Er zal misschien even mierenzuur in je oplossing hebben gezeten, maar dat zal je er even hard weer uitgekookt hebben. Wil je mierenzuur kunnen extraheren op die manier, dan raad ik je aan het water basisch te maken.

#3

jonge

    jonge


  • >25 berichten
  • 39 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 19:50

Goed idee. Dan kan ik het formiaatcomplex in zwavelzuur of zoutzuur doen en ik heb mijn eigen mierenzuur gewonnen :)

#4

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 20:28

Misschien kan je ook proberen om het uit kwallen te extraheren? :)

#5

jonge

    jonge


  • >25 berichten
  • 39 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 20:41

Is bestaat de steek van een kwal ook uit mierenzuur? Ik weet wel dat bijensteken en mierensteken uit dit zuur bestaan (vandaar de naam).

#6

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 20:44

Ja die irritaties door de aanraking met een kwal zijn door mierenzuur.

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 november 2007 - 22:35

Goed idee. Dan kan ik het formiaatcomplex in zwavelzuur of zoutzuur doen en ik heb mijn eigen mierenzuur gewonnen :)

Ik zou het eerder aanzuren tot pH 3 ofzo, en dan proberen het mierenzuur te extraheren met ether of aceton. Organische laag verdampen en je hebt redelijk zuiver mierenzuur.

#8

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2007 - 22:57

Met aceton zal dat echt niet gaan. Aceton is in alle verhoudingen mengbaar met water.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures