Springen naar inhoud

Verschil tussen rotary evaporator en destilleren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Bevers

    Bevers


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2007 - 16:26

Wat is het echte verschil tussen indampen met een rotary evaporator en destilleren.
Wat ik weet is dat als je een stof hebt met een kookpunt van 50 graden C in een oplosmiddel met een kookpunt van 100 graden C je met destilleren dus de T tot 50 graden verhoogt om je product op te vangen. Verder weet ik ook dat je met een rotary evaporator de druk kan verlagen waardoor het kookpunt verlaagd wordt en je zo bij een bepaalde druk je product kan opvangen. Mijn leraar heeft het proberen uit te leggen maar ik snap het nog steeds niet. Bij destilleren ga je naar het kookpunt door je T te verhogen en bij indampen door je druk te verlagen, maar uiteindelijk hangt het toch van je kookpunt af. Ik weet dat je met een rotary evaporator niet met hoge T hoeft te werken maar ik bedoel meer wat principieel het verschil tussen de twee scheidingsmethoden is. Zijn het wel beiden scheidingsmethoden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2007 - 16:50

je legt ongeveer alles zelf uit :)
het verschil is dat het ene bij atmosfeerdruk werkt, en daardoor een hogere temperatuur nodig heeft, en het andere onder een vacuum, waardoor het kookpunt van het vluchtigste bestanddeel onder de omgevingstemperatuur komt, en dus vanzelfs begint te koken.

#3

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2007 - 16:53

Een rotary evaporator gebruik je vaak alleen maar om je solvent af te dampen etc, fracties opvangen gaat heel wat lastiger.

#4

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 november 2007 - 17:06

Het principe achter beide methodes is precies hetzelfde. Beiden zijn het destillaties. Gewoon destilleren kan onder verlaagde druk worden gedaan en ook een rotavap kun je bij atmosferische druk gebruiken.

Destilleren met een rotavap is een vorm van gewoon destilleren. Doordat de kolf ronddraait in het waterbad creŽer je een dunne film aan de binnenkant van de kolf. Dit heeft een groot oppervlak wat het afdestilleren efficiŽnt maakt. Echter, een rotavap heeft een slecht scheidend vermogen. Er is nauwelijks sprake van een onderdeel wat als een vigreux zou kunnen worden gezien. Een rotavap is zo gebouwd dat afgedestilleerde vloeistof zo efficiŽnt mogelijk weer gecondenseerd wordt in de opvangkolf.
Wanneer je dus een hoogkokende verbinding of vaste stof wil scheiden van het oplosmiddel kan dit het meest efficiŽnt met een rotavap. Wanneer je echter een mengsel van vluchtige stoffen uit elkaar wil destilleren, dan heb je een groter scheidend vermogen nodig en grijp je naar een klassieke destillatieopstelling met een vigreux. Bij beide methodes kun je er voor kiezen om bij een lagere druk en daarmee lagere temperatuur te werken, zeker wanneer je met verbindingen werkt die ontleden beneden hun kookpunt bij normale druk.
Het verschil tussen rotavap en klassieke destillatie zit hem dus in het toepassingsgebied (efficiŽntie versus scheidend vermogen).

Dan heb je nog de relatie tussen kookpunt en druk. Bij lagere druk koken vloeistoffen bij een lagere temperatuur. De relatie tussen druk en temperatuur is weergegeven in de vergelijking van Clausius-Clapeyron (zie hier op wikipedia), maar in het algemeen is het praktischer om een grafiekje te gebruiken waarmee je met een lineaal de kooktemperatuur bij verlaagde druk bepaald.

#5

Bevers

    Bevers


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2007 - 23:09

Blijf het vaag vinden, maar het verschil is in ieder geval een stuk duidelijker.

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2007 - 23:19

Nou om het kort te omschrijven:

Een rotatieverdamper wil je gebruiken als je vlug je oplosmiddel kwijtwil en je product een hoogkokende vloeistof is of vaste stof.

Destillatie wil je doen als de kookpunten van oplosmiddel en product redelijk dicht bij elkaar zitten.

In het geval van de rotavapor heb je niet zo'n grote selectiviteit nodig omdat de kookpunten ver uit elkaar liggen, in het geval van destillatie wel.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures