Springen naar inhoud

Gel vorming


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3326 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 november 2007 - 08:59

Hallo, op het werk ben ik een reactie tegen gekomen waar we moeite mee hebben om die te kunnen verklaren.

we hebben de volgende ingredienten:

500g water gedeminiraliseerd
8 gram kaliumstearaat
2 gram natronloog 32% oplossing

wanneer we eerst de natronloog bij het water doen en dan de zeep in oplossing brengen bij 60 graden C en vervolgens de oplossing laten staan bij kamertemperatuur krijgen we na een paar uur een stevige snijbare witte gel. Wanneer er water met 20 odH (0,52 gram CaCl2 2 hydraat per liter water) wordt gebruikt is de gel vele malen zwakker. Wanneer er sorbitol (70% oplossing) wordt toegevoegd wordt de gel dradig van structuur. wanneer er in plaats van natronloog kaliloog (zelfde molariteit in de gel) wordt gebruikt ontstaat er een hele andere dradige gel.

heeft iemmand een idee welke reacties hier plaats vinden?

alvast bedankt
Barry

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 november 2007 - 20:03

Weet je wat een "gel" is?

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3326 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2007 - 00:13

er zijn zoveel soorten gels

hier mee bedoel ik een vaste snijdbare massa bestaande uit >90% water. het water is gebonden in een netwerk van stearaat ionen (iets anders heb je niet).

maar kan iemmand deze reactie voor me uitleggen/verklaren dat de stearaat ionen zich zo gaan vormen?

Veranderd door ArcherBarry, 29 november 2007 - 08:47

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2007 - 22:26

Ja, maar mijn vraag "wat is een gel" beantwoord je met wat deze gel is. Een gel in de chemie is een matrix van vaste deeltjes die een vloeistof insluiten.

Een gel kan worden gevormd als de vaste deeltjes uit oplossing op een rare manier aan elkaar gaan plakken en zo een netwerk vormen. Hoe en waarom dat gebeurt ligt niet binnen mijn specialisatie, dus daar kan ik niet erg mee helpen.

Wat doen calciumionen (hard water) met zeep-ionen? Zou dat iets te maken kunnen hebben met de structuur?

Kun je een reactievergelijking opstellen?

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3326 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2007 - 23:58

calcium en stearaat geven het slecht oplosbare Ca(C17H35COO)2. dus eigenlijk geef je de gel minder stabiliteit door stearaat ionen weg te snoepen.

Ik heb gels gezien van 99% water, 0,5% xantaangom en 0,5% guar en met die gel ken je overgooien. graag wil ik weten welk complex gevormd word en hoe de koppelingspunten er uit zien.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 november 2007 - 08:43

Oei, dat klinkt als hele geavanceerde wetenschap om dat precies te bestuderen! Hiervoor zul je denk ik de gespecialiseerde literatuur in moeten.

#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3326 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 november 2007 - 08:53

een maat van me (onime heet hij hier meen ik) rade me aan om het eerst hier te vragen.

enige sugesties voor de literatuur/plek waar ik het kan vragen?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures