Gibbsvrije energie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 34

Gibbsvrije energie

Hallo,

Als je delta Gibbs vrije energie moet berekenen (via deltaH - T . delta S) van een reactie moet je dan rekening houden met coëfficiënten in de reactievergelijking? delta H maal de coëfficiënt en delta S ook maal de coëfficiënt?

dank bij voorbaat

Berichten: 2.399

Re: Gibbsvrije energie

Kijk eens naar je eenheden :)

Berichten: 552

Re: Gibbsvrije energie

Neen, totaal niet. En die formule kan je enkel gebruiken bij isotherme processen. Er zijn veel processen waar je de Gibbs energieverandering niet kunt berekenen. (bv bij adiabatische expansie van een ideaal gas)

Berichten: 34

Re: Gibbsvrije energie

je krijgt enkel een tabel met de normenthalpiewaarden en de normentropiewaarden met eenheid (kJ/mol)? Je kan daar toch niets uit afleiden of wel?

Berichten: 552

Re: Gibbsvrije energie

Je leidt je condities af uit de vraagstelling. Weet je hoe men op die formule is gekomen?

Berichten: 34

Re: Gibbsvrije energie

nee je krijgt enkel de reactie en de enthalpiewaarden en entropiewaarden. Maar de coëfficiënt in de reactievergelijking is dan waarschijnlijk al in de waarden van de tabel meegerekend?

Berichten: 552

Re: Gibbsvrije energie

De coëfficiënten in de reactievergelijking hebben er echt niets mee te maken hoor.

Gibbs energie is een toestandsfunctie en wordt gedefinieerd als volgt:

G = H - T*S

Bij een toestandsverandering (lees: proces; bv een chemische reactie, temperatuurswijziging, expansie, ...) is dus delta G = delta H - delta (T*S)

Bij een isotherm proces komt die T voorop, en krijg je delta G = ....

Welke waarden heb je in je tabel? Reactie enthalpieveranderingen en reactie entropieveranderingen?

Berichten: 34

Re: Gibbsvrije energie

in bv. de reactie 2CH4 -> C2H4 + H2 bereken je de delta H° door delta H°f(C2H4) - 2 delta H°f (CH4) te doen. Dus dacht ik bij een andere oefening waar je de delta vormingsenthalpieën gegeven krijgt en S° om ook met een gelijkaardige coëfficiënt rekening te houden voor het berekenen van delta G° zowel van de reactieproducten als van de reagentia en dan:

delta G° = som delta G°reactieproducten - som delta G° reagentia.

Berichten: 552

Re: Gibbsvrije energie

Mmm, de Gibbs energieverandering voor een reactie kan je berekenen op basis van de Gibss vormingsenergiën van reagentia en reactieproducten, inderdaad rekening houdend met de coëfficienten. Net zoals je je reactie-enthalpieverandering berekent op basis van de vormingsenthalpiën van reagentia en reactieproducten, rekening houdend met de coëfficiënten.

Maar als je de Gibssvormingsenergiën niet gekregen hebt, dan bereken je de Gibss energieverandering voor je reactie als volgt:

1) Je berekent de reactie-enthalpieverandering op basis van de vormingsenthalpiën.

2) je berekent de reactie-entropieverandering op basis van de molaire entropiën van je reagentia en reactieproducten (coëfficiënten!)

3) Je past de formule Delta G = delta H - T * delta S toe

Berichten: 34

Re: Gibbsvrije energie

hallo,

Ik had nog een vraag ivm de Gibbs vrije energieverandering, als deze 0 is, is er dan bij een zekere reactie nog een energieverschil tussen reactieproducten en reagentia?

Berichten: 552

Re: Gibbsvrije energie

Wat bedoel je met zeker energieverschil? Als de Gibbs energie verandering nul is dan is het systeem in evenwicht (beide reacties gaan even spontaan door), maar bv de potentiële energie (welke in sommige omstandigheden gerelateerd wordt aan enthalpie) kan wel verschillen

Reageer