Springen naar inhoud

Wat is een emulgator


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Flo_CF

    Flo_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 januari 2008 - 20:04

Beste mensen,
Ik ben opzoek naar wat een emulgator nou precies is. Ik heb hier ook een verwijzing naar wikipedia gekregen maar dat vond ik net wat te simpel. Hoe werkt een emulgator? Wat houd oppervlakte polariteit in? En waarom is een emulgator een emulgator?(klinkt dom)Wat is er anders aan een emulgator dan aan andere stoffen?
Flo

Veranderd door Flo, 02 januari 2008 - 20:05


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 januari 2008 - 20:43

Wat veel vragen ineens maar ik zal mijn best doen om ze te beantwoorden:

1) Een emulgator verzorgt een stabiele emulsie tussen normaal 2 niet-oplosbare (=homogeen mengbare) vloeistoffen.

2) Voorbeeld: vet en water. Lost normaal niet op vanwege de ongerijmdheid tussen de chemische structuur van vetten (apolair) en water (polair) ("likes like likes").

3) Men voegt een emulgator toe, die zowel polair als een apolair gedeelte heeft. Het is actief tussen de grensvlakken van de twee niet-mengbare fasen: vetdeeltjes kruipen samen en deze fase wordt begrensd door de emulgator langs de lipofiele kant; hierdoor ligt de hydrofiele kant van de emulgator bloot naar de waterfase toe, waardoor zich een stabiele emulsie vormt: de oliedeeltjes zwemmen als het ware in de waterfase met een emulgator als zwemvest

#3

Pink Panther

    Pink Panther


  • >250 berichten
  • 516 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2008 - 01:53

neem een simpele voorstelling (die je visueel kan voorstellen):

neem nou dat een emulgator er uitziet als een vork. De tanden van de vork stellen de hydrofobe kant voor, de steel is hydrofiel.
Als je dus een oplossing hebt zoals water (hydrofiel) en olijfolie (hydrofoob), zullen deze niet met elkaar mengen. Voeg je een emulgator toe, dan zullen al deze vorkjes met hun tanden in een ultraklein vetdruppeltje gaan zitten. Bijgevolg steken al hun stelen naar buiten toe, en maken contact met het water (want de stelen zijn hydrofiel).
De emulgator is hierdoor gestabiliseerd, want zijn hydrofiele kant steekt in het water, en de hydrofobe kant steekt in het vet.

Ze zeggen wel eens dat een emulgator een soort van 'tussenfase' maakt tussen het vet en het water.

Ik hoop dat je het je een beetje kunt voorstellen zo...

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3324 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 januari 2008 - 09:32

een vrij duidelijke verklaring van emulgatoren en hun werking staat in de volgende publicatie:

The effect of emulsifiers and baking conditions on the sponge cake foam
a literature review
G. Richardson
Lund University Sweden
SIK
1999

chapter 3

Veranderd door ArcherBarry, 03 januari 2008 - 09:42

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

ronbloem

    ronbloem


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 mei 2011 - 08:27

Ik lees hier net over emulgatoren en dat er in onderstaand artikel veel informatie staat, heeft iemand dat artikel digitaal voor mij?

The effect of emulsifiers and baking conditions on the sponge cake foam
a literature review

Graag jullie reactie.


Alvast bedankt voor de moeite

Groet Ron. [|:-)]





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures