[scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Weet iemand wellicht waar ik de oppervlakte-energie van Ni en Si kan vinden? Heb al aardig lopen zoeken, maar nog niet gevonden.

De achtergrond van de vraag is als volgt:

When trying to grow a material with a high surface energy on a material with a low surface energy, the film may not form a nice closed layer. Instead it may bead up.

Berichten: 1.379

Re: [scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Een oppervlakte energie moet gedefinieerd worden door de beide aangrenzende fasen. Ik neem aan dat bedoelt de grensvlakken nikkel/lucht en silicium/lucht.

Uw laatste (engelse) zin kunt U ook als volgt lezen:

Als je kwik probeert uit te smeren over een glazen oppervlak krijg je geen mooie gesloten laag. De laag parelt op tot meerdere bolletjes kwik.

De verklaring vindt U in de wet van Young over fasegrenshoeken. Die staat in ieder handboek voor fysische chemie (fysical chemistry).

In tabellen zult U echter geen oppervlakte-energieen van vastestof/lucht grensvlakken vinden. Daar heerst meestal geen evenwicht. Eventueel nog wel bij temperaturen vlak onder het smeltpunt van de vaste stof. Kijk ook in het CRC-Handbook onder surface energy.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 2

Re: [scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Bedankt

Dat is verder niet gegeven maar dat zal inderdaad, al zou het groeien ook onder nagenoeg vacuum kunnen gebeuren om te voorkomen dat er andere atomen/moleculen in de te groeien laag komen.

Er bestaat dus niet iets als de oppervlakte-energie van een vaste stof uitgaande van dus enkel die stof en hoe een oppervlak eruit zou zien.

Reageer