Pagina 1 van 1

[scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Geplaatst: do 03 jan 2008, 00:56
door Castor_Troy
Weet iemand wellicht waar ik de oppervlakte-energie van Ni en Si kan vinden? Heb al aardig lopen zoeken, maar nog niet gevonden.

De achtergrond van de vraag is als volgt:

When trying to grow a material with a high surface energy on a material with a low surface energy, the film may not form a nice closed layer. Instead it may bead up.

Re: [scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Geplaatst: vr 04 jan 2008, 15:03
door hzeil
Een oppervlakte energie moet gedefinieerd worden door de beide aangrenzende fasen. Ik neem aan dat bedoelt de grensvlakken nikkel/lucht en silicium/lucht.

Uw laatste (engelse) zin kunt U ook als volgt lezen:

Als je kwik probeert uit te smeren over een glazen oppervlak krijg je geen mooie gesloten laag. De laag parelt op tot meerdere bolletjes kwik.

De verklaring vindt U in de wet van Young over fasegrenshoeken. Die staat in ieder handboek voor fysische chemie (fysical chemistry).

In tabellen zult U echter geen oppervlakte-energieen van vastestof/lucht grensvlakken vinden. Daar heerst meestal geen evenwicht. Eventueel nog wel bij temperaturen vlak onder het smeltpunt van de vaste stof. Kijk ook in het CRC-Handbook onder surface energy.

Re: [scheikunde] Oppervlakte-energie van Ni en Si

Geplaatst: za 05 jan 2008, 17:18
door Castor_Troy
Bedankt

Dat is verder niet gegeven maar dat zal inderdaad, al zou het groeien ook onder nagenoeg vacuum kunnen gebeuren om te voorkomen dat er andere atomen/moleculen in de te groeien laag komen.

Er bestaat dus niet iets als de oppervlakte-energie van een vaste stof uitgaande van dus enkel die stof en hoe een oppervlak eruit zou zien.