Springen naar inhoud

zout gehalte bepalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bakkerralph

    bakkerralph


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2008 - 09:21

hallo,

ik ben op zoek naar een mannier om in bakkerijgrondstoffen het zout te bepalen.
zou dit kunnen door middel van een titratie set?
als het even zou kunnen zou ik dit met een makkelijk bedienbaar apparaat willen gaan doen.
hoop dat iemand me op weg kan helpen....

groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2008 - 09:49

Hangt af van uit welk type zout je monster zal bestaan:

NaCl bv kan je niet titrimetrisch bepalen, beide ionen hydrolyseren niet want zijn afkomstig van een sterk zuur (HCl) en een sterke base (NaOH)

#3

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2008 - 09:51

Hangt af van uit welk type zout je monster zal bestaan:

NaCl bv kan je niet titrimetrisch bepalen, beide ionen hydrolyseren niet want zijn afkomstig van een sterk zuur (HCl) en een sterke base (NaOH)

Dat kan je dan wel bepalen door een andere methode: toedienen van AgNO3 en neerslagvorming van AgCl analyseren

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3334 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 januari 2008 - 10:02

Hangt af van uit welk type zout je monster zal bestaan:

NaCl bv kan je niet titrimetrisch bepalen, beide ionen hydrolyseren niet want zijn afkomstig van een sterk zuur (HCl) en een sterke base (NaOH)

Dat kan je dan wel bepalen door een andere methode: toedienen van AgNO3 en neerslagvorming van AgCl analyseren

heb je dan geen storingsfactor van eventuele eiwitten met chloorionen er in?

lijkt mij wezenlijk als je bijvoorbeeld (gechloreerd) bloem of starch wilt analyseren.

ja ik weet dat gechloreerd bloem niet is toegestaan in de eu of us maar de ausies gebruiken het nog wel.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

bakkerralph

    bakkerralph


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2008 - 10:12

Hangt af van uit welk type zout je monster zal bestaan:

NaCl bv kan je niet titrimetrisch bepalen, beide ionen hydrolyseren niet want zijn afkomstig van een sterk zuur (HCl) en een sterke base (NaOH)

Dat kan je dan wel bepalen door een andere methode: toedienen van AgNO3 en neerslagvorming van AgCl analyseren

zou je me hier wat meer over willen vertellen?

het gaat inderdaad om nacl, weet je misschien ook waar ik dit soort materiaal kan aanschaffen?

#6

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 03 januari 2008 - 10:16

Kun je aangeven waarom je zout wilt bepalen? Is het misschien zo dat je het natrium- en chloorgehalte wilt weten voor de declaratie?
Zout bepalen is een te breed begrip voor chemici om daar een eenduidig antwoord op te geven.

#7

bakkerralph

    bakkerralph


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2008 - 10:31

Kun je aangeven waarom je zout wilt bepalen? Is het misschien zo dat je het natrium- en chloorgehalte wilt weten voor de declaratie?
Zout bepalen is een te breed begrip voor chemici om daar een eenduidig antwoord op te geven.

inderdaad is voor declaratie van natrium en chloor
en om te kijken of er eventueel een ontmenging plaats vind tijdens prodcutie

#8

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 03 januari 2008 - 10:51

Ik denk dat een oplossing gebaseerd op ionselectieve elektrodes mogelijk werkzaam is. Ik zou hiervoor kontakt opnemen met een leverancier om eens te kijken of deze een kant en klare applicatie hebben hiervoor.
Bv de firma Applicon
http://www.applikonlab.nl/

Nog 2 leveranciers toegevoegd
Wilten Nederland B.V
http://www.wilten.nl/
METTLER TOLEDO
http://nl.mt.com/home

Veranderd door Gerard, 03 januari 2008 - 11:19


#9

Lupardi

    Lupardi


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2008 - 16:27

Als je een kwantitatieve analyse wilt doen zijn er verschillende methoden om chloride te bepalen: bijvoorbeeld volgens Volhard (Overmaat AgNO3 terugtitreren met KSCN met Fe3+ als indicator, salpeterzuur milieu) of Fajans. Het is de vraag of je matrix de bepaling niet versjteerd, maar uit ervaring weet ik dat vooral Volhard nogal robuust is, Fajans kan ik me niet herinneren.

Anders moet je je monster eerst verassen (niet te heet, anders verlies je Cl), waarna je het opneemt in water en dan pas het Cl bepaalt. Dit kun je kombineren met een gewichtsmeting.

Je kunt ook gaan voor een totaal zoutgehalte door het asgehalte te bepalen, al dan niet na afroken met zwavelzuur. Alle zouten worden dan omgezet in sulfaat.

Semi-kwantitatief kun je met een ionselectieve electrode bijvoorbeeld Na meten, maar dan meet je alle Na-zouten.

Totaal oplosbaar zout is ook nog te meten met een geleidbaarheidsmeting. Eventueel nog te ijken met een ijklijntje van NaCl-oplossingen.

Wil je Na bepalen, dan kun je nog gaan voor bijvoorbaald een vlamfotometrische bepaling. Ook hierbij kan je matrix storen.

#10

Lupardi

    Lupardi


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2008 - 16:50

O ja, het naslagwerk voor dit soort vragen is natuurlijk een Farmacopee, daarin vindt je de standaardanalyses vaak wel in vermeld.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures