Springen naar inhoud

azijnzuur concentreren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jonge

    jonge


  • >25 berichten
  • 39 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2008 - 17:56

Hoi allemaal ik heb een vraagje kan je azijnzuur uit azijn concentreren doormiddel van indampen net zoals zwavelzuur?

Laatst wou ik dit doen maar ik wist niet of dit de moeite waard is omdat de kookpunten van water en HAc zo dicht bij elkaar liggen. Ik denk zelf dat water en azijnzuur ergens een azeotroop vormen en dat als ik ze wil concentreren dat er bijtende dampen vrijkomen en een groot deel van het azijnzuur vervliegt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 januari 2008 - 18:08

Ik vermoed wel dat er een azeotroop azijnzuur-water is. Maar uitgaande van schoonmaakazijn (ca. 10 % azijnzuur) moet je nog wel wat aan concentratie kunnen winnen.

Water kookt bij 100 °C, azijnzuur bij 117 °C. Dus je geconcentreerdere azijn zit in het residu, niet in het destillaat.

#3

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2008 - 19:15

In een chemicalienmagazijn vind je vaak ook nog "ījsazijn" ( bijna 100%-ig) azijnzuur en azijnzuuranhydride. Het smeltpunt van azijnzuur is vrij hoog. Je kunt dus ook proberen azijnzuur uit te vriezen uit ijsazijn.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#4

Simonvk

    Simonvk


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2013 - 17:29

kan je ook niet proberen met au-bain-marie?

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juli 2013 - 22:20

Dat is vrijwel hetzelfde als gewoon indampen: je verhit alleen langzamer. Uiteindelijk verdampen zowel azijnzuur als water (ruik maar!)

Een echt destillatie-apparaat zal ook een evenwicht maken, maar dan door de damp en de vloeistof intensief met elkaar in contact te brengen. Zo kun je het proces wat sneller uitvoeren. Omdat het geen open verdamping is is het in een gespecialiseerde opstelling daarnaast mogelijk dat de scheiding van twee stoffen met kookpunten die dicht bij elkaar liggen wat beter kan lopen.

#6

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 juli 2013 - 00:52

Azijnzuur en water vormen geen azeotroop, en je kunt het water er dus domweg uitkoken. Als je dat aan de open lucht doet verlies je veel azijnzuur, maar in een kolf met een vigreux kolom erboven gaat het prima. Zolang het schotelgetal van die kolom maar hoog is zul je eerst waterdamp afscheiden bij 100 graden waarna de temperatuur oploopt tot 118 en er gasvorming azijnzuur over komt.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures