Springen naar inhoud

Zuurgraad koffie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lisje90

    lisje90


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2008 - 20:41

Ik maak voor school (scheikunde) een praktische opdracht over de zuurgraad van koffie. Daarvoor ga ik de pH van koffie meten, een titratie uitvoeren met 0.1 M natronloog en het geleidend vermogen meten.

Heeft iemand tips waar ik goede theorie kan vinden over de zuurgraad van koffie? [|:-)]

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 januari 2008 - 10:51

Hallo,
Ik denk dat afhankelijk is van je merk van koffie en de concentratie die je oplost...
Ik betwijfel dat hier echte tabellen over bestaan...

#3

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 januari 2008 - 12:38

Lisje90, heb je al in het Engels gezocht op Internet? Op het Internet is doorgaans in het Engels meer wetenschappelijke informatie te vinden.
Zoek maar eens op coffee acidity

Edit: Dit neemt niet weg dat Rappen-eddy waarschijnlijk gelijk heeft voor wat betreft verschillen tussen de merken koffie onderling. Over hoe groot die verschillen zijn, durf ik geen uitspraak te doen.

Veranderd door Raspoetin, 22 januari 2008 - 12:39

I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#4

lisje90

    lisje90


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2008 - 21:47

Goeie tip over dat zoeken in het Engels! Ja, bij ons experiment houden we de soort koffie gelijk. Onze onderzoeksvraag is: is de manier van koffiezetten van invloed op de zuurgraad?
We gaan op drie verschillende manieren koffie zetten: senseo, ouderwets met koffiezetapparaat en kampeer-methode: koffiefilter & kokend water.
Daarna meten we de zuurgraad met een pH-meter en vervolgens voeren we een titratie uit met 0.1 M natronloog.

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 25 januari 2008 - 09:52

De zuurtegraad van kofiie is een organoleptisch (proeven en ruiken) begrip en niet een strikt chemisch of natuurkundig begrip.
Denk maar eens aan cola, er zijn weinig mensen die zich realiseren dat cola een pH heeft van tussen de vier en de vijf.
Ik zou aan het onderzoek een proeftest toevoegen dwz de koffie dit getest wordt eerst proeven en proberen te beschrijven hoe zuur je die vindt op bv een schaal van een tot tien of in deze koffie proef ik meer zuur dan in die koffie.
Bij het meten van de pH moet je wel in de ageten houden dat de temperatuur een behoorlijke invloed kan hebben en je die ook moet meten.

Veranderd door Gerard, 25 januari 2008 - 09:56






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures