eiwitbepaling
Geplaatst: di 22 jan 2008, 18:34
wij hebben het eiwitgehalte van melk bepaald volgens de volgende werkwijze
1. Pipetteer 50 ml melk in een erlenmeyer.
2. Voeg 2 ml kaliumoxalaatoplossing toe. Laat 2 minuten rusten.
3. Voeg een 10-tal druppels fenoftaleïne-oplossing toe.
4. Voeg vanuit de buret NaOH ± 0,1 mol/l toe tot duidelijke roze kleur, ter neutralisatie van de aanwezige zuren.
5. Voeg bij de geneutraliseerde melk 10,0ml neutrale formol. De roze kleur verdwijnt. Waarom? Formol reageert met melkeiwitten waardoor zuren vrijkomen.
6. Noteer nu eerst de begintoestand op de buret. Titreer met NaOH ± 0,1 mol/l tot duidelijk roze kleur. Noteer de eindstand. Herhaal voor een tweede, derde,..
zijn er nog andere methoden om het eiwitgehalte te bepalen van melk?
1. Pipetteer 50 ml melk in een erlenmeyer.
2. Voeg 2 ml kaliumoxalaatoplossing toe. Laat 2 minuten rusten.
3. Voeg een 10-tal druppels fenoftaleïne-oplossing toe.
4. Voeg vanuit de buret NaOH ± 0,1 mol/l toe tot duidelijke roze kleur, ter neutralisatie van de aanwezige zuren.
5. Voeg bij de geneutraliseerde melk 10,0ml neutrale formol. De roze kleur verdwijnt. Waarom? Formol reageert met melkeiwitten waardoor zuren vrijkomen.
6. Noteer nu eerst de begintoestand op de buret. Titreer met NaOH ± 0,1 mol/l tot duidelijk roze kleur. Noteer de eindstand. Herhaal voor een tweede, derde,..
zijn er nog andere methoden om het eiwitgehalte te bepalen van melk?