Springen naar inhoud

[scheikunde] peroxidase uit aardappelen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dakario

    Dakario


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2008 - 12:15

beste,

we (ons groep) moeten voor project peroxidase enzym uit aardappelen kunnen uithalen. maar we moeten dat helemaal zelf bedenken hoe we het moeten doen. ik heb op internet gezocht hoe we dat moesten doen. misschien kunnen jullie me wat tips geven of een bronvermelding?

bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Maundu

    Maundu


  • >100 berichten
  • 149 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2008 - 15:40

wat heb je zoal al op internet kunnen vinden?

#3

Dakario

    Dakario


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2008 - 21:12

.1 Proef: Peroxydase: inactiveren van een enzym.


Peroxidase komt voor in allerlei groenten en wordt pas ge´nactiveerd bij vrij hoge temperatuur. Het wordt daarom gebruikt als indicator-enzym ter controle van het blancheerproces. De aanwezigheid van nog actieve enzymen in groenten die worden gedroogd of ingevroren is ongewenst, omdat daardoor tijdens bewaring ongewenste veranderingen kunnen optreden (afbraak van vitamine C, oxidatie van vetten, verkleuring).

1.1.1 Doel
Bepaling van de temperatuur en tijd waarbij een enzym geinactiveerd wordt.

1.1.2 Methode
Stukjes bloemkool worden gedurende verschillende tijden verhit tot verschillende temperaturen. Met guaiacol en H2O2 wordt getest of peroxidase nog aktief is.

1.1.3 Benodigdheden
- bloemkool, - bekerglas, - guaiacol- H2O2 oplossing, -thermometer

1.1.4 Werkwijze A
Snijd 8 bloemkoolroosjes van ca 3 gram.
Verhit in een bekerglas water tot 80░C. Zorg dat het water op temperatuur blijft.
Dompel de stukjes bloemkool in het water gedurende 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15 en 20 minuten.
Dompel elk stukje gedurende 1 minuut in de guaiacol-oplossing en noteer de waargenomen verkleuring.
Ga na bij welke temperatuur-tijd combinatie het enzym geinactiveerd is.
1.1.5 Werkwijze B
Snijd 13 bloemkoolroosjes van ca 3 gram.
Verhit in een bekerglas water tot 100░C. Zorg dat het water op temperatuur blijft.
Dompel de stukjes bloemkool in het water gedurende 0, 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 30, 45, 60, 75 en 90 seconden.
Dompel elk stukje gedurende 1 minuut in de guaiacol-oplossing en noteer de waargenomen verkleuring.
Ga na bij welke temperatuur-tijd combinatie het enzym geinactiveerd is.




http://www.xs4all.nl...c#_Toc135400647



1.2 PEROXYDASE


Peroxydase katalyseert de volgende reactie:






waarbij AH2 de waterstofdonor is, b.v. guaiacol, pyrogallol, flavono´den of tyrosine. Er ontstaat geen moleculaire zuurstof bij deze reactie.

Er bestaan diverse types peroxydases, zij zijn aanwezig groenten, vlees, gisten en melk.



Peroxydase is nog actief in gedroogde voedingsmiddelen, en speelt vermoedelijk een rol bij oxydatieve bederf van gedroogde groenten. Het enzym is zeer hittestabiel. Daarom wordt het wel gebruikt als indicatorenzym in het blancheringsproces. Eventuele restactiviteit van dit enzym is gemakkelijk aan te tonen met waterstofperoxyde en guaiacol. Gereduceerd guaiacol heeft een paarsbruine kleur (practicum).



http://www.xs4all.nl...OC#_Toc29830782


echt moeilijk te vinden. moet ik mss andere namen gebruiken?

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 11 februari 2008 - 21:23

we (ons groep) moeten voor project peroxidase enzym uit aardappelen kunnen uithalen.

Moet je het kwalitatief of kwantitatief isoleren?

Kwalitatief is redelijk simpel te doen met elektroforese maar kwantitatief is een stuk moeileijker.

#5

Dakario

    Dakario


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2008 - 10:11

op blad stond gewoon dat we het enzym peroxidase uit aardappelen moeten isoleren. anders ga ik nog eens vragen aan de leerkracht hoe het precies zit.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures