Springen naar inhoud

expermimenteren met wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kimmeke

    kimmeke


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2008 - 17:32

Haai allemaal,

Ik zit in het 2e jaar chemie (hoger onderwijs) en ik moet een gip maken over wijn. Ik heb al in het chemical jurnal of edjucation gekeken en heb sulfietbepaling en het maken van wijn als experimenten gevonden. Ik zou er graag nog wat meer hebben omdat we een paar weken zoet moeten zijn. Weten jullie nog fijne interessante,... dingen die we met onze wijn kunnen doen, die we kunnen aantonen in wijn,...


Laat het weten,

Mvg Badeend

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2008 - 17:49

Je moet eens even rondkijken op dit forum
bv
http://www.chemiefor...c=11517&hl=wijn
http://www.chemiefor...wtopic=9311&hl=

Onder "wijn" staan nog vele andere proefjes !

Succes ermee!

#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2008 - 17:50

Je kunt het alcoholgehalte bepalen.
Verder het suikergehalte, en dan gedifferentieerd in zoete, medium zoet en droge wijn.

Je kunt m.b.v. gaschromatografie onderzoeken of er overeenkomsten tussen verschillende wijnen zijn, voor wat betreft verschillende stoffen.

#4

MariekeG

    MariekeG


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2008 - 11:04

Je zou eens kunnen kijken naar pesticiden in wijn, of 2,4,6-
trichloroanisole (TCA) in wijn. TCA is vaak de bron van een muffige geur door kurk.

Als je wat meer info wil kan je me mailen.

groeten en succes,
Marieke

#5

JFeenstra

    JFeenstra


  • >100 berichten
  • 173 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2008 - 12:06

Volgens mij is er vorige jaar een Inter Laboratorium Onderzoek geweest over kwaliteits bepalingen in wijn.

misschien kun je informatie ophalen bij de KNCV.

#6

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 12 februari 2008 - 13:38

Weten jullie nog fijne interessante,... dingen die we met onze wijn kunnen doen

[open deur]

Van genieten door het op te drinken?

[/open deur]


Kleurstofbepaling is misschien ook wel iets leuks.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3310 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 februari 2008 - 15:25

tanine bepaling (rode wijnen)

destileren, op eiken en beuken houten vaten zetten voor 5 jaar en dan genieten

matching experiment van bij welke rode wijn past welke kaas het best

hoe snel wordt je van wijn dronken

hoeveel wijn is gezond voor een mens

hoe snel krijg je hoofdpijn van wijn (sulfiet)

wat is de beste verpakking voor wijn

hoe vertraag je de oxidatie van wijn

waarom zit ik nog op het werk? ik begin zin te krijgen in een wijnproeverij

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#8

badeend127

    badeend127


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2008 - 11:55

Hoi allemaal,

We hebben volgende experimenten al die we willen doen:

Maken van wijn
Spectrophotometrische bepaling van sulfiet in witte wijn

We wouden ook nog de hoeveelheid alcohol in wijn bepalen door middel van destilatie maar dat vinden ze hier op school denk ik wat te makkelijk :).
Ik blijf verder zoeken maar chemical edjucation biedt ook niet echt nieuwe perspectieven.

Thank god voor chemieforum ;)

Help!

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3310 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 februari 2008 - 15:57

hier een interesant extra

omtrent oxidatie, heeft het toevoegen van extra ascorbine zuur een positive invloed op de oxidatiesnelheid.

gezonde wijn ;)

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

badeend127

    badeend127


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 april 2008 - 18:37

haai mensen,

We gaan eindelijk onze spectroscopie doen en hiervoor moet een buffer gemaakt worden. Ik vroeg me alleen even af of deze berekening klopt...?

Grtz en bedankt



Kz H3PO4 = 7.1*10-3
pKz = - log 7.1*10-3 = 2.15
Maken fosfaatbuffer:
pH = pKz + log [zout] / [zuur]
--------------------------------------------
Buffer van pH 10
10 = 2.15 + log [zout] / [zuur]
log [zout] / [zuur] = 7.85
[zout] / [zuur] = 10^7.85 = 70794578
[zout] = 0.7 M
[zuur] = 10^-8 M

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 april 2008 - 18:50

Daar zou ik persoonlijk dus NIET fosforzuur voor kiezen, maar liever natriumfosfaat:

pKz H2PO4- = 7,21

10 = 7,21 - log ([H2PO4-]/[HPO42-])

2,79 = - log ([H2PO4-]/[HPO42-])

10-2,79 = [H2PO4-]/[HPO42-] = 0,0016

Voor elke mol HPO42- is er 0,0016 mol H2PO4- nodig:

[zuur]/[base] = 0,0016. 0,0016/1 = 0,0016





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures