Springen naar inhoud

[scheikunde] Bepaling fosforzuurgehalte van cola


  • Log in om te kunnen reageren

#1

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 12:14

hoi,
wij moeten een practicum van scheikunde voor bereiden.
in dat practicum moeten we het fosforzuurgehalte van cola bepalen door middel van natronloog en een pH meter.

ons probleem is dat we geen natronloog krijgen toe geleverd maar natriumhydroxide en water en we moeten het daar zelf mee maken.
het natronloog moet rond de 0.02 molaire zijn.
onze vraag is dus hoe we dit het beste moeten aanpakken?
want hoeveel natriumhydroxide moeten we bij 1 L water toevoegen?

en hoe kunnen we het fosforzuurgehalte bepalen doormiddel van de pH meter en natronloog?
want als je de natronloog toevoegt zal de pH veranderen en op een gegeven moment zal hij sterker gaan veranderen dus op dat moment zal de H+ concentratie van fosforzuur op zijn
maar hoe moeten we het dan verder berekenen?

alvast bedankt
gr jeroen

Veranderd door zeeo, 19 februari 2008 - 12:16


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3329 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 12:35

om een oplossing van 1 Mol te maken moet je het gewicht van de moleculen oplossen in 1 liter water.

als je ph later sneler zal stijgen moet je voorzichtig werken. vergeet niet dat in cola niet alleen fosforzuur zit.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:12

ja ik weet dat er niet alleen fosforzuur in zit maar ook koolstofdioxide
maar dat haal ik eruit door middel van de cola te koken.
maar staat de verhouding natriumhydroxide en natroloog 1:1 ?
want dan lost ik gewoon 0.02 mol natruimhydroxide op in 1 liter water. en dan heb ik toch 0.02 molaire natronloog?

#4

JFeenstra

    JFeenstra


  • >100 berichten
  • 173 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:27

dat is correct moet je wel nog even uitrekenen hoeveel gram natriumhydroixe dat is

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3329 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:34

haal de cola eerst door een (koffie) filter voordat je gaat koken, anders kan je wel een paar uurtjes boenen verwachten.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:52

ja ik weet dat er niet alleen fosforzuur in zit maar ook koolstofdioxide
maar dat haal ik eruit door middel van de cola te koken.
maar staat de verhouding natriumhydroxide en natroloog 1:1 ?
want dan lost ik gewoon 0.02 mol natruimhydroxide op in 1 liter water. en dan heb ik toch 0.02 molaire natronloog?

Natronloog betekent letterlijk: natriumhydroxide-oplossing, een term die google je makkelijk had kunnen uitleggen trouwens ;).

Nu nog aan jouw om uit te rekenen hoeveel mg 0,02 mol NaOH is.

Veranderd door FsWd, 19 februari 2008 - 14:53


#7

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:55

ow oke..
want bij de spullen die we krijgen voor het practicum staat
natriumhydroxide ( s ) of natruimhydroxide oplossing
dus als ik voor die oplossing kies hoef ik toch niks zelf te maken?
want dat is volgens jullie natronloog

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:57

Nou ik zou je natuurlijk een fles geven met een hogere concentratie dan je nodig hebt, 1 molair ofzo. Kun je toch lekker rekenen om een verdunningsfactor te verkrijgen. :P

Veranderd door FsWd, 19 februari 2008 - 14:58


#9

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:57

haal de cola eerst door een (koffie) filter voordat je gaat koken, anders kan je wel een paar uurtjes boenen verwachten.

hoe bedoel je dat dan?
waarom zou je dan paar uurtjes moeten boenen volgens jou?

#10

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 14:59

Omdat je volgens mij stevige aanslag krijgt in je kookmedium denk ik. Denk niet dat het lab blij is met een bruin uitgeslagen bekerglas. Denk er ook aan dat verlies van damp tijdens het koken de fosforzuurconcentratie beinvloedt. Hoe kun je dit met een simpel stukje glas oplossen?

Veranderd door FsWd, 19 februari 2008 - 15:02


#11

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 15:04

Omdat je volgens mij stevige aanslag krijgt in je kookmedium denk ik. Denk niet dat het lab blij is met een bruin uitgeslagen bekerglas. Denk er ook aan dat verlies van damp tijdens het koken de fosforzuurconcentratie beinvloedt. Hoe kun je dit met een simpel stukje glas oplossen?

dat is niet van belang denk ik.
ik zit namelijk havo 5 dus denk niet dat hij er van uit gaan dat wij dat ook nog bij houden

#12

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 15:07

maar hoe kun je dan aan de hand van de pH meter het fosforzuurgehalte berekenen?

#13

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3329 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 15:14

je hoeft niet te rekenen met pH waarde, de pH waarde is alleen maar een indicator wanneer je moet stoppen.

wat gebeurt er met de pH wanneer je een base aan een zuur toe voegt? wanneer moet je stoppen? zodra je dan een waarde heb kan je gaan rekenen.

dit is 3 mavo stof, als 5 havo moet hier toch uit te komen zijn. of is het niveau zo erg gedaald de afgelopen 8 jaar?

oja aannames is de moeder van alle blunders. en je hebt altijd meer aan een leeraar te vriend te houden dan een vijand van hem te maken

Veranderd door ArcherBarry, 19 februari 2008 - 15:15

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#14

zeeo

    zeeo


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2008 - 15:16

je hoeft niet te rekenen met pH waarde, de pH waarde is alleen maar een indicator wanneer je moet stoppen.

wat gebeurt er met de pH wanneer je een base aan een zuur toe voegt? wanneer moet je stoppen? zodra je dan een waarde heb kan je gaan rekenen.

dit is 3 mavo stof, als 5 havo moet hier toch uit te komen zijn. of is het niveau zo erg gedaald de afgelopen 8 jaar?

nee maar ik bedoel.
kijk de opdracht is op het fosforzuurgehalte van coca cola te bepalen.
maar als je genoeg natronloog toe hebt gevoegt dan is het fosforzuur op en dan veranderd de pH heel snel.
maar hoe kan ik dan berekenen hoeveel fosforzuur in de cola zit

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3329 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2008 - 15:23

fosforzuur is 3 waardig en natronloog 1

waartoe reageert loog en waterstof?

als je het nu echt niet snapt zal ik een paar boeken openen en de hoofdstukken over zuren en basen gaan lezen.

sorry dat ik wat hard overkom.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures