Cryopreservatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 292

Cryopreservatie

Hallo,

Ik moet voor mijn eindwerk een vergelijkende studie doen tussen twee methoden om eicellen in te vriezen.

De twee methoden zijn DMSO-sucrose en propaandiol-sucrose.

Met DMSO wordt tot -80°C ingevroren en met propaandiol slechts tot -40°C.

Mijn vraag is waarom je met propaandiol slechts tot -40°C moet invriezen, of kan je dit met DMSO ook doen.

DMSO = dimethylsulfoxide

alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Cryopreservatie

Ik ben bepaald geen expert, maar wat ik altijd heb begrepen van cryopreservatie is dat cellen zodanig moeten worden ingevroren dat ze niet kunnen 'knappen'. Misschien verklaart dat het temperatuursverschil van de twee methodes?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 292

Re: Cryopreservatie

Het zijn beiden trage invriesprocedures.

De reden waarom je met propaandiol minder lang moet invriezen moet ergens te wijten zijn aan een eigenschap die hij heeft als cryoprotectant die DMSO niet heeft.

Ofwel heeft het hier niks mee te maken en ligt het gewoon aan het invriesprogramma zelf.

Maar ik had graag een goede verklaring voor dit verschil geweten

Berichten: 292

Re: Cryopreservatie

Na veel opzoekwerk en talrijke keren het protocol te overlopen hebben

lijkt het mij duidelijk dat het verschil aan het invriesprigramma zelf te wijten is

ik weet dat het een moeilijke vraag was

maar toch bedankt aan iedereen die de moeite deed om hem te lezen

Reageer