[scheikunde] (niet)reducerende suikers

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

[scheikunde] (niet)reducerende suikers

hoi, wat is nu precies het verschil tussen reducerende en niet-reducerende suikers, want ik geraak er geen wijs meer uit! En in welke voedingsmiddelen komen deze 2 dan voor? Alvast bedankt xx

:oops:

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: [scheikunde] (niet)reducerende suikers

tik reducerende suikers in op google en je ziet een mooie link naar wiki die je vraag beantwoord.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: [scheikunde] (niet)reducerende suikers

Als je naar de ketenvorm van een suiker kijkt, maakt de positie van de C=O groep het verschil tussen reducerende en niet-reducerende suikers. Bij de aldoses (bijv. glucose, mannose, galactose) zit deze groep op C1: in feite heb je dus een aldehyd in handen, vandaar de naam. Aldehyden kunnen, ook in hun cyclische vorm (als halfacetaal), reageren met oxidatoren zoals Cu2+ en Ag+. Bij de ketoses (bijv. fructose) zit de C=O groep op C2, of in ieder geval niet meer aan het eind van de keten. Deze verbindingen zijn ketonen en kunnen daarom niet als reductor fungeren.

Berichten: 3

Re: [scheikunde] (niet)reducerende suikers

ok, nu snap ik het verschil!! Nen dikn merci é

deda

Reageer