Springen naar inhoud

[scheikunde] (niet)reducerende suikers


  • Log in om te kunnen reageren

#1

biot

    biot


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2008 - 11:04

hoi, wat is nu precies het verschil tussen reducerende en niet-reducerende suikers, want ik geraak er geen wijs meer uit! En in welke voedingsmiddelen komen deze 2 dan voor? Alvast bedankt xx
:oops:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3310 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 februari 2008 - 11:32

tik reducerende suikers in op google en je ziet een mooie link naar wiki die je vraag beantwoord.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2008 - 10:42

Als je naar de ketenvorm van een suiker kijkt, maakt de positie van de C=O groep het verschil tussen reducerende en niet-reducerende suikers. Bij de aldoses (bijv. glucose, mannose, galactose) zit deze groep op C1: in feite heb je dus een aldehyd in handen, vandaar de naam. Aldehyden kunnen, ook in hun cyclische vorm (als halfacetaal), reageren met oxidatoren zoals Cu2+ en Ag+. Bij de ketoses (bijv. fructose) zit de C=O groep op C2, of in ieder geval niet meer aan het eind van de keten. Deze verbindingen zijn ketonen en kunnen daarom niet als reductor fungeren.

#4

biot

    biot


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2008 - 19:03

ok, nu snap ik het verschil!! Nen dikn merci
deda





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures