Springen naar inhoud

zuurtegraad zuurgraad


  • Log in om te kunnen reageren

#1

motormuis_CF

    motormuis_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2008 - 11:35

hey jongens en meisjes :D
we zijn op school bezig met het analyseren van sap.
En nu is mij verteld dat de zuurgraad en de zuurtegraad 2 verschillende dingen zijn.
Maar ik vind op google en wikipedia dat deze allebij staan voor de ph.

Dus nu ben ik verward, is er nu wel of geen verschil. 8-[

Veranderd door motormuis, 29 februari 2008 - 11:36


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 februari 2008 - 11:40

In mijn vakgebied staat de zuurgraad gelijk aan de pH.
Het woord zuurtegraad ken ik niet.
Wij werken ook nog met een zuurgehalte: dat is het totaalgehalte aan zuren. Dit is alleen te bepalen met een titratie met een base. Het zuurgehalte is iets anders dan de pH-waarde. Immers: de pH wordt bepaald door de concentratie aan vrije H+-ionen. Maar er kunnen ook zuren zijn die hun H+ niet hebben afgestaan. Deze worden meegenomen in het zuurgehalte.

#3

linolium

    linolium


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2008 - 11:41

Er is geen verschil het is hetzelfde. zuurtegraad is de benaming voor de pH waar ik vandaan kom. Het kan zij dat op andere plaatsen zuurgraad gebruikt wordt

misschien werd er bedoelt dat er een verschil is tussen zuurgraad en zuurgehalte.
zuurgehalte is de term die marjanne reeds uitgelegd heeft

Veranderd door linolium, 29 februari 2008 - 13:05


#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3331 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 februari 2008 - 13:12

bij ons is het of zuurtegraat of pH

het is in de voedingswereld niet altijd het zelfde en soms niet eens met mekaar vergelijkbaar

Kaas is een product met een pH tussen de 4 en 5. maar een zuurtegraat bepaling van kaas zal een veel lagere pH geven

dit door de aanwezigheid van de bufferstoffen uit de melk die ongeveer ruwweg 10x geconcentreerder zijn.

bedenk goed wat je wilt weten, het is lang niet altijd dat je meet wat je beoogt te meten (validiteit)

p.s. sappen kunnen ook gemeene spelletjes spelen met zuurtegraat en pH

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

gravimetrus

    gravimetrus


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2008 - 20:58

Leg dat eens wat specifieker uit??

Het is trouwens zuur(te)graaD

Volgens mij is het allemaal hetzelfde.

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3331 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 februari 2008 - 23:57

laat ik voor het gemak kaas en yoghurt nemen

bijde producten worden gemaakt van melken aangezuurd met melkzuurbacteriŽn.

bij het maken van kaas krijg je ongeveer 10 kg kaas uit 100kg melk. veel water wordt verweiderd in de vorm van wei. echter komen de meeste eiwitten (~80% van de eiwitten in melk is casinaat) van de melk in de kaas samen met bijna al het vet en flink wat lactose.

tijdens het verzuren van de kaas wordt lactose omgezet in melkzuur. casinaat heeft een ph bufferende eigenschap zolang je niet op het iso electrisch punt zit. door deze eigenschap zal wanneer al het lactose verzuurd de pH ongeveer 5,7 zijn.

Yoghurt wordt niet geconcerntreerd als kaas en worden de bacteriŽn zo aan de melk toegegevoegd. na een paar uur fermenteren is de yoghurt een slijmerige massag geworden met een pH van ~4,5 en van de originele 4g lactose (op 100g melk) is nog 3 gram over.

dus bij kaas is (bijna) alle lactose weg en bij yoghurt is in totaal ~1 gram per 100g melk verbruikt.

dit komt doordat de pH ondergrens van de gebruikte culturen ongeveer op de pH 4,5 ligt echter is er in kaas meer zuur gevormd omdat daar de pH gebuffert werd.

wanneer er een zuurtegraad titratie uitgevoerd zal worden op kaas en op yoghurt zal er bij kaas een hogere waarde uit komen dan bij yoghurt.

oh en dit is nog de korte uitleg [!] :oops:

duidelijk?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures