Springen naar inhoud

rode wijn vs hartkwalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

number z

    number z


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2008 - 13:55

hoi iedereen

ik moet een taak maken voor chemie, en de titel van de taak is: rode wijn, een wondermiddel tegen hartkwalen.
in de taak moet ik ook het etische aspect ervan aanpakken. (dit deel zal wel lukken)
ik het het onderwerp al gegoogled maar het enige wat ik dan vindt zijn die medische sites voor zeer bezorgde mensen die nooit info geven over het chemisch aspect van de wijn.

mijn vraag is daarom dus: waarom is wijn nu goed voor het hart? en heeft dit een duidelijk effect?

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 februari 2008 - 14:22

zoek verder op Tanine dat is een van de belangrijkste stoffen.

p.s. pure tanine oplossing smaakt naar prut :eusa_sick:

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2008 - 18:21

Tannine is zťťr reactief tegen zuurstofverbindingen, het heeft dus een antioxidatieve werking en zorgt voor de ontspanning van de bloedvaten en verwijding van de bloedvaten.

ps: tannine is met dubbel L ;)

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 februari 2008 - 19:14

L? je boelt zeker dubbel n

ik wilde eigenlijk dat number z dat zelf ging opzoeken. je leert niet zo veel als alles voor je voorgekouwd wordt.

maar dat is wel de correcte uitleg. aanbevolen wordt vaak 2 glazen Rode wijn.

weet je ook waarom juist rode wijn wordt aanbevolen?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2008 - 19:32

In witte wijn zit ongeveer 10keer minder tannine in, dus weer een reden om zat te zijn iedere dag :P

Inderdaad dubbele N (haha)

Info over verschil in witte en rode wijn: http://info.wijn.org...9E?OpenDocument

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 februari 2008 - 23:59

en dan de laatste vraag als we toch bezig zijn

waar komt de tanine uit?

Veranderd door ArcherBarry, 29 februari 2008 - 23:59

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

Franz_CF

    Franz_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2008 - 02:34

Tannine.

Dat komt toch uit druivenschillen? Ik dacht dat tannine uit druivenschillen werd gewonnen. Dat zou ook verklaren waardoor er meer tannine in rode dan in witte wijn zit, omdat bij rode wijn de schillen tijdens de vergisting aanwezig blijven.

#8

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2008 - 09:18

perfect antwoord [|:-)]

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2008 - 10:37

Je vindt ook referenties naar antioxidanten en alcohol als "gezonde" stoffen.

Als het allemaal zo makkelijk was dat er "perfecte" antwoorden mogelijk zijn, zouden er geen ziekenhuizen meer nodig zijn.

#10

linolium

    linolium


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2008 - 11:56

polyfenol is een tannine die voorkomt in rode wijn.

Volgens mijn leraar klinische chemie komen deze meer voor in goedkope rode wij dan in dure.

Moraal : geef je geld niet uit aan dure rode wijn als goedkope gezonder is :D

#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2008 - 16:36

polyfenol is een tannine die voorkomt in rode wijn.

Volgens mijn leraar klinische chemie komen deze meer voor in goedkope rode wij dan in dure.

Moraal : geef je geld niet uit aan dure rode wijn als goedkope gezonder is :D

hellaas word dat weer de kop ingedrukt door het toevoegen van sulfiet

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#12

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 maart 2008 - 17:09

Volgens mijn leraar klinische chemie komen deze meer voor in goedkope rode wij dan in dure.

Dit is niet waar.

Er is verschil in edele tannine en onedele tannine. Beide hebben een anti-oxidatieve werking.

Edele tannine zit vooral in de schillen van de druiven en in de pitjes. Onedele tannine zit vooral in de stelen en blaadjes van de plant.

Edele tannine geeft de wijn kracht en body. Zonder deze tannine is wijn slap en futloos.
Onedele tannine maakt wijn hard. Meestal is de wijn dan ook niet zo lekker (maar er zijn ook uitzonderingen !!). Je merkt de aanwezigheid van onedele tannine op als je wangen en tandvlees worden samengeknepen tijdens het proeven (een gevoel van lederen slijmvliezen).

In betere wijn zit in het algemeen weinig onedele tannine. Ik zal niet zeggen dat er in minder goede wijn per definitie meer onedele tannine zit, maar de kans erop is groter. Het verwijderen van de blaadjes en steeltjes vůůr het persen kost nu eenmaal moeite en dat vertaalt zich in de prijs van de wijn. Daarom kost goede wijn iets meer.

Maar er zijn ook wijnen waar onedele tannine bewust niet wordt vermeden, om de houdbaarheid van de wijn te verlengen. Ik heb eens een Ch√Ęteau Labťgorce Zťdť (Margaux-wijn) gedronken, die net was gebotteld. Je maag kneep compleet samen van de harde tannine. Maar na 10 jaar lagering in mijn bescheiden wijnkeldertje was hij heerlijk en had hij precies die volheid (edele tannine) die je van zo¬īn wijn verwacht. Geen spoor meer van dat harde van het begin.

Het is veel te simpel om de aanwezigheid van tannine te koppelen aan kwaliteit of prijs van wijn.

#13

Franz_CF

    Franz_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2008 - 20:02

Je zou de tannines ook zonder wijn kunnen innemen als je tannine in poedervorm koopt. Dit is een minder aangename methode, maar zou dit ook statistisch gezien de kans op hartkwalen kunnen verminderen?

#14

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 maart 2008 - 20:44

Beperkt wijngebruik is volgens onderzoek goed voor hart en bloedvaten maar wat nu precies de oorzaak is is niet echt bekend stoffen die genoemd worden zijn alcohol, polyfenolen, resveratrol en flavonoÔden als flavonolen, catechines en anthocyanen.
Dit houdt in dat de vraag naar het chemisch aspect van de wijn en de werking niet beantwoord kan worden.

Zover ik heb kunnen zien zijn er geen studies naar het effect van tannines.

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2008 - 21:52

dank je voor het geven van een idee voor een onderzoekje

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures