Springen naar inhoud

[scheikunde] berekeningen ivm zilvernitraat en zout


  • Log in om te kunnen reageren

#1

SeanD.

    SeanD.


  • 0 - 25 berichten
  • 24 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2008 - 15:48

kan iemand deze berekeningen controleren aub? Ik ben niet helemaal zeker of de mijne kloppen. Alvast bedankt.

Berekeningen:

1. Het gemiddeld verbruikt volume zilvernitraatoplossing?

(19.45 ml + 19.40 ml) / 2 = 19.43 ml

2. Hoeveel mmol zilvernitraatoplossing 0.100 mol/l werd er verbruikt?

n(AgNO3) = c(AgNO3) . V(AgNO3)  n(AgNO3) = 0.100 mmol/ml . 19.425 ml
= 1.94 mmol

3. Hoeveel mmol Cl- was er aanwezig in de 25.0 ml filtraat?

NaCl + AgNO3  AgCl ↓(wit) + NaNO3
 1 mol Cl- komt overeen met 1 mol AgNO3
 er was 1.94 mmol Cl- aanwezig in de 25.0 ml filtraat

4. Hoeveel mg Cl- was er aanwezig in het filtraat?

m(Cl-) = n(Cl-) . M(Cl-)
= 1.94 mmol . 35.5 mg/mmol = 68.87 mg Cl-

5. Hoeveel mg zout (NaCl) was er aanwezig in het filtraat?

[M(Na) + M(Cl)] . n(Cl-) = (23.0 mg/mmol + 35.5 mg/mmol) . 1.94 mmol = 113.49 mg
Er was 113 mg NaCl aanwezig in het filtraat.

6. Hoeveel mg zout (NaCl) was er aanwezig in het vleesmonster? Bedenk dat je het vleesmonster overgebracht hebt in een maatkolf van 100 ml en je de meting hebt uitgevoerd op 25.0 ml filtraat.

113 mg NaCl . 4 = 452 mg NaCl

7. Hoeveel % NaCl bevat het vlees?

[452 mg NaCl / 1000 mg vlees] . 100 = 45.2 %
=> Het vlees bevat 45.2 % NaCl.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 maart 2008 - 16:08

Antwoord : " Het vlees bevat 45.2 % NaCl."
Ik kijk eens naar het antwoord en zonder je monster te hebben gezien verwacht ik dat de berekening niet klopt dus loop de berekening nog maar eens na.

#3

SeanD.

    SeanD.


  • 0 - 25 berichten
  • 24 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2008 - 16:11

Antwoord : " Het vlees bevat 45.2 % NaCl."
Ik kijk eens naar het antwoord en zonder je monster te hebben gezien verwacht ik dat de berekening niet klopt dus loop de berekening nog maar eens na.

huh ? dus hij klopt niet?
wat is er dan fout?

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 01 maart 2008 - 17:24

Nee dat zeg ik niet zo, wat ik bedoel te zeggen is dat als je naar je antwoord kijkt je ziet dat bijna de helft puur zout is en dat het antwoord omdat ik geen enkel vleesproduct ken dat zoveel zout bevat haast wel fout moet zijn.
Mijn vraag is eigenlijk, je kent het monster en is het mogelijk dat je antwoord wel goed is? 8-[

#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 maart 2008 - 17:27

De berekening klopt wel. Maar hij is moeilijk te controleren omdat je steeds in de tekst met de nodige gevens komt: zo weten we pas op het allerlaatst dat je waarschijnlijk 1 gram vlees hebt ingezet.

Ik stel voor dat je eerst dit soort nodige gegevens geeft en dan je berekening.

Wat Gerard bedoelt is dat 45 % zout in vlees veel te veel is. Geen mens die dat spul eet....

Er zit dus in je gegevens ergens iets niet goed, waarschijnlijk.


Edit: net te laat. Maar net was je nog offline, Gerard?
;)

Veranderd door Marjanne, 01 maart 2008 - 17:28


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3329 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2008 - 18:21

ben je niet 2 nullen doorgeschoten?

0,5% zout is aannemlijk.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

labor

    labor


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2008 - 10:21

De berekening is vrij eenvoudig:

Toegevoegde aantal ml AgNO3 x 58,5
Dit delen door het afgewogen hoeveelheid product (in grammen)
: 100 = het zoutgehalte in het product

Hopelijk heb je hier wat aan.

#8

labor

    labor


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2008 - 10:23

Kan iemand mij vertellen hoe ik het eindpunt van de titratie bepaal,
gaat dit met behulp van een indicator? of kan dit ook dmv geleidbaarheid

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2008 - 13:50

Je zou wat kaliumdichromaat kunnen proberen. Zodra het chloor op is, treedt er een kleurverandering op.

#10

SeanD.

    SeanD.


  • 0 - 25 berichten
  • 24 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2008 - 20:52

Je zou wat kaliumdichromaat kunnen proberen. Zodra het chloor op is, treedt er een kleurverandering op.

het gaat om een bouillonblokje :S
dit ben ik waarschijnlijk vergeten er bij te zetten :S
maar de berekening klopt dus?

mvg
Sean Desmedt

#11

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 05 maart 2008 - 21:09

De berekening klopt wel. Maar hij is moeilijk te controleren omdat je steeds in de tekst met de nodige gevens komt: zo weten we pas op het allerlaatst dat je waarschijnlijk 1 gram vlees hebt ingezet.

Zie mail Marjanne

#12

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2008 - 22:58

Je zou wat kaliumdichromaat kunnen proberen. Zodra het chloor op is, treedt er een kleurverandering op.

het gaat om een bouillonblokje :S
dit ben ik waarschijnlijk vergeten er bij te zetten :S
maar de berekening klopt dus?

mvg
Sean Desmedt

Maakt niets uit wat het is: je vroeg om een bruikbare indicator, die gaf ik je. Het hoeft niet altijd fenolftaleÔne te zijn ;). En bij boullion kan het inderdaad, dan zou de helft zout wel een goede benadering zijn.

Veranderd door FsWd, 05 maart 2008 - 22:59






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures