Springen naar inhoud

alcoholpercentage meten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

burnXburn

    burnXburn


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2008 - 13:27

Hej! :D

nou, ik heb het hele forum afgezocht. Maar de andere topics snap ik niet echt, en op het internet is het ook niet goed te vinden.

Wie weet een goede, vrij nauwkeurige manier om alcohol percentages te meten in verschillende dranken?? In bier, wijn en een sterke drank?

Aangezien het hier om een PO voor scheikunde op de middelbare school gaat, heb ik ook de instrumenten van de middelbare school tot mijn beschikking. Denk aan destillatie opstellingen en misschien een hydrometer (zo ik zag op een andere site.)

ook belangrijk, hoe werkt die manier van bepalen dan? 8-[ :oops:

bij voorbaat dank! :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2008 - 13:30

Wow, je suggereert zelf destillatie en een hydrometer!

Wat meet een hydrometer?
Waarom zou je destilleren?

#3

burnXburn

    burnXburn


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2008 - 13:36

destilleren: bier en wijn hebben stoffen (suikers) die de dichtheid veranderen.
dus zal ik de alcohol eruit moeten destilleren, maar hoe meet ik die dan?

hydrometer meet de dichtheid, zou ik dus in combinatie met de destillatie opstelling kunnen gebruiken?

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2008 - 15:21

op school deden we vaak eerst destileren (maakt niet uit hoeveel water er in zit)

pyknometer wegen, vullen met je destilaat, aanvullen met water tot hij vol is, drogen aan de buitenkant en opnieuw wegen.

alles bij 20įC wegen en dan kan je de dichtheden van water en ethanol opoeken.

aan de hand van het gewicht van water/ethanol mengsel, dichtheid water, dichtheid ethanol en volume pyknometer kan je de precieze hoeveelheid ethanol berekenen die in je drank zat.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

burnXburn

    burnXburn


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2008 - 17:29

op school deden we vaak eerst destileren (maakt niet uit hoeveel water er in zit)

pyknometer wegen, vullen met je destilaat, aanvullen met water tot hij vol is, drogen aan de buitenkant en opnieuw wegen.

alles bij 20įC wegen en dan kan je de dichtheden van water en ethanol opoeken.

aan de hand van het gewicht van water/ethanol mengsel, dichtheid water, dichtheid ethanol en volume pyknometer kan je de precieze hoeveelheid ethanol berekenen die in je drank zat.

wat is een pyknometer??
op school doen we weinig proeven. Vandaar dat ik er niet veel van weet..
sorry, maar dit snap ik niet.. :oops: :oops: :oops:

Veranderd door burnXburn, 02 maart 2008 - 22:42


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2008 - 17:33

een geijkt glaswerk dat bijvoorbeeld precies een inhoudelijk vollume heeft van bijvoorbeeld 100 mili liter

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

burnXburn

    burnXburn


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2008 - 20:02

samengevat dus
destilleren,
pyknometer wegen,
destilaat in pyknometer doen, en aanvullen met water,
drogen aan buitenkant en wegen,
dichtheden van water en ethanol opzoeken

maar waarom heb ik dan water nodig, als ik met het volume van het destillaat (=dan neem ik aan bijna volledig ethanol) en de dichtheid van ethanol al kan rekenen?
en dan heb ik de massa van ethanol (massa/volume = dichtheid dus massa = volume x dichtheid) en dat dan in combinatie met de massa van de vloeistof voor het destilleren het percentage uitrekenen? :D
zo?? :D

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2008 - 20:17

Omdat je een vast volume nodig hebt waaraan je kunt relateren. En google maar eens op contractie/expansie. Dan zie je dat een paar % water al voor heel andere dichtheden kunnen zorgen.

Veranderd door FsWd, 02 maart 2008 - 20:18


#9

burnXburn

    burnXburn


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2008 - 22:31

I see! ok, dus ik heb een vast volume. Maar hoe bereken ik nu uit dat volume de hoeveelheid alcohol met 2 dichtheden? :cry:

#10

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 maart 2008 - 20:59

Het probleem van een destillatie is dat je moet kiezen:

of je maakt heel weinig zuivere alcohol (eigenlijk 96%, meer gaat niet met destilleren van alcohol)
of je destilleert alle alcohol over samen met een deel van het water.

In het eerste geval weet je niet hoeveel alcohol erin zat. En in het tweede geval ook niet.

De oplossing is dus om alles over te destilleren zodat je alleen nog water en alcohol hebt, en dan op een andere manier te bepalen hoeveel van het destillaat alcohol en hoeveel water is.

Over de "pyknometer" hoeft eigenlijk niet zoveel gezegd te worden als hier gedaan. Er zijn verschillende namen voor verschillende dichtheidsmeters. Als je er ťťn hebt is dat best.

#11

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 maart 2008 - 23:17

Misschien dat dit topic je iets verder helpt.

Het gaat over cider, maakt werkt beter voor wijn en bier (let wel op dat je eerst de koolzuur verwijdert).





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures