[scheikunde] Flow Injection Analyzer

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 67

[scheikunde] Flow Injection Analyzer

Voor school hebben we een project fosfaatverwijdering. Hierbij is een van de onderdelen de hoeveelheid fosfaat bepalen met een flow injection analyzer.

Nu hebben we al enige informatie over dit onderwerp gevonden, maar volgens onze docent is dit te weinig en moeten we er meer over vermelden.

Kan iemand ons op weg helpen om meer informatie te vinden?

Alvast bedankt.
Theorie:

Bij deze bepaling wordt de concentratie aan ortho fosfaat met behulp van FIA bepaald.

Bij FIA wordt het monster geïnjecteerd in een stroom van analytisch zuiver water. Vervolgens wordt een molybdaatoplossing toegevoegd en gemengd in een reactiekolom waardoor er een heteropolyzuur ontstaat:

H3PO4 + 12 H2MoO4 -> H3P(Mo12O40) +12H2O

Nadat het monster met het molybdaat is gemengd, wordt er een ascorbinezuuroplossing toegevoegd. Wanneer de ascorbine aan het monster is toegevoegd, wordt deze gemengd. Hierdoor, wordt het oxidatiegetal van het molybdeen verlaagd van 6 naar 5:



Vervolgens gaat het monster naar een detector welke een doorstroom cuvet heeft en wordt vervolgens spectrofotometrisch de concentratie van het monster bepaald.

Nadat het monster door de detector is gelopen wordt het afval opgevangen in een afvalvat.

Het resultaat wat hieruit volgt is dat er een perfecte en reproduceerbare concentratie - tijd verhouding ontstaat welke elkaar overlappen in 1 enkele curve welke de basis levert voor bruikbare aflezingen.
Bij de tekst die we hebben staat verder ook een schematische afbeelding van de F.I.A. en een grafiek over het verdelingsproces van een F.I.A. systeem
Life's all about chemistry

Berichten: 67

Re: [scheikunde] Flow Injection Analyzer

Intussen op school te horen gekregen dat we niet alleen F.I.A. met betrekking tot spectrofotometrie moeten vermelden, maar ook dat bij HPLC en andere analyses
Life's all about chemistry

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] Flow Injection Analyzer

Ik zou je best willen helpen, maar eerlijk gezegd is het me niet duidelijk wat voor informatie je zoekt.

Wil je meer weten over de bepaling van fosfaat, over FIA, over fosfaatverwijdering, ........?

Reageer