Springen naar inhoud

help: titratie vet uit melk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bart606

    bart606


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 09:43

Hallo! Ik kom hier even rondkijken om om hulp te vragen.

Als praktische opdracht moet ik een kwantitatieve analyse van melk toepassen. Ik mag daarbij zelf weten van welke stof ik de hoeveelheid ga aantonen. Ik heb gekozen voor vet. Ik heb wel gevonden hoe ik vet moet isoleren (room vormen, daarna vet isoleren van eiwit m.b.v. aceton en diethylether, water verwijderen met natriumsulfaat en uiteindelijk diethylether en aceton verwijderen met rotatieverdamper). Dat is heel mooi!
Ik wilde het residu dan wegen.

Mijn leraar wil alleen dat ik een nauwkeurigere methode gebruik om de hoeveelheid te bepalen. Hij zegt dat een titratie de enige manier is om dit op school (VWO 6) te doen. Welke titratie kan ik uitvoeren? Ik heb gewoon een slecht beeld van de eigenschappen van vet (we moeten dit deel van de Organische Chemie ook nog behandelen) dus weet ik ook niet of ik een zuur-base titratie o.i.d. kan uitvoeren en of ik het vet dan opgelost kan houden in aceton en diethylether of niet.

Alvast bedankt voor de hulp!

Veranderd door bart606, 10 maart 2008 - 09:45


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 maart 2008 - 10:04

beetje vreemd. standaard in de zuivelwereld word vet bepaald m.b.v. een butyrometer. pipeteer 10,77 ml melk in de meter, wat 90% zwavelzuur er bij (ongeveer 15 ml meen ik) en een ml of 2 diethylether.

even zwenken en draaien (exothermische reactie) en je kan het vet gehalte aflezen m.b.v. de schaal die op de meter staat.

een vet titratie, ik heb geen idee hoe je dat moet doen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 11:12

Bart606,

De werkwijze die jij beschrijft zal best een behoorlijk vetgehalte opleveren echter krijt geen 100 %, je verliest een deel, 5 - 10%.
En daarom is de wijze die ArcherBarry beschrijft een goede.

Je kunt ook het SMB (Semi microboterzuur) gehalte bepalen maar daar heb je niet de juiste spullen voor denk ik. Daarvoor heb je (melk)vet nodig. En dan moet je nog gaan omrekenen van SMB naar vetgehalte.
Daar komt wel een titratie in voor, maar voor je daar bent heb je een behoorlijk lang traject afgelegd. Lijkt me niet de juiste keuze.

Ik zou voor de zwavelzuur methode gaan. Misschien dat je de nen-norm kunt vinden die dit beschrijft.

suc6

#4

bart606

    bart606


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2008 - 15:40

Bedankt voor de reacties.
Ik zal kijken wat ik er mee kan en later verslag uitbrengen van mijn proef.

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2008 - 16:11

trouwens graag de volgende keer dit bij algemeen of huiswerk plaatsen. dit is niet bepaald micro-biologie

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures