[scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Berichten: 6

[scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Hallo

Ik heb even een vraagje dat wss voor de echte chemie-kenners en lager ook niet moeilijk te beantwoorden zal zijn.

Beïnvloedend voor de aggregatietoestand, smeltpunt en kookpunt zijn:

-Het al dan niet vertakt zijn van de moleculen.

-Het aantal C-atomen.

-?

-?

Dit dus bij kws verbindingen.

greets ;)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

onverzadigheid
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Dus geen dubbele/driedubbele bindingen=kooktemp lager

Berichten: 552

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

omgekeerd. Onverzadigdheden zorgt voor een grotere intermoleculaire afstand, dus dan verlaagt het kookpunt.

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

En is er dan nog 1 factor die het kookpunt etc beinvloed, ik moet er namelijk nog 1tje vinden, het heeft iets met zuren te maken, als ik de kooktemperaturen van alkanen en alkaanzuren vergelijk, de kooktemp van de zuren is veel hoger.

greets

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Ja hoe heet dat effect dat je in alcoholen, ketonen, aldehyden, ethers en water tegenkomt?

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Vanderwaalskrachten?

Berichten: 3

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Hang ook af van functionele groep

carbonzuren bv. kunnen 2 H-bruggen vormen (Hoger kookpunt)

Alcoholen kunnen er maar 1 H-brug vormen

Dat van dubbele/driedubbele binding is ook juist

Berichten: 49

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

ik ken er 5 (uit mijn chemiecursus :P ):

1. Het voorkomen van 4 covalente bindingspartners rond elk C-atoom. Elk C-atoom wordt dus 4 maal gebonden aan atomen van dezelfde of van verschillende soort

2. de ketenvorming tussen de C-atomen waardoor het aantal C-atomen in 1 molecule kan variëren van 1 tot zeer hoog

3. de structuur die voor eenzelfde aantal C-atomen rechtlijning, vertakt of cyclisch kan zijn.

4. De verschillende bindingsmogelijkheden (enkelvoudig, dubbel of drievoudig)

5. de verschillende combinatiemogelijkheden voor eenzelfde brutoformule

Ik hoop dat dit is wat je zoekt Afbeelding

Berichten: 3

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Ook eens mijn chemiecursus van vorig jaar bovengehaald

Je hebt precies dezelfde cursus als mij :P (Wij en Chemie 4ASO2)

- al dan niet vertakt

- aantal C-atomen

- zoals ik al zei, functionele groep

- enkele/dubbele/driedubbele binding (zie alkanen/alkenen/alkynen)

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Ja klopt ik heb ook die cursus, heb een hekel aan die cursus, zo onduidelijk soms en staat vol oninteressante artikels.

Bedankt voor de hulp iedereen Afbeelding

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Maar dat met die dubbele en driedubbele is me nog niet helemaal duidelijk want uit de gegevens die ik hier heb kan ik afleiden dat al er dus bv een driedubbele binding in komt dat dan het kookpunt stijgt. Dus hoe meer verzadigd, hoe hoger het kookpunt?

Berichten: 2.399

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Dubbele bindingen zijn sterker, kost dus meer energie om beweging in je moleculen te krijgen. ---> smelpunt/kookpunt verhoging.

Ik zou zelf de volgende dingen aanvoeren:

- Van der waals interacties

- Molecuul grootte

- Elektrostatische interacties

- Waterstof bruggen

- Hybridisatie (wat jullie dubbele bindingen noemen).

Berichten: 552

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Napoleon1981 schreef: Dubbele bindingen zijn sterker, kost dus meer energie om beweging in je moleculen te krijgen. ---> smelpunt/kookpunt verhoging.
? Onverzadigdheden verlagen wel je kookpunt/smeltpunt, daar ben ik toch vrij zeker van. Dat is de reden waarom olie vloeibaar is en boter vast bij kamertemperatuur. Zoals ik reeds zei: dubbele bindingen e.d. zorgen voor een grotere intermoleculaire afstand waardoor je minder energie in het systeem moet stoppen om naar de gasfase bv. te treden => lager kookpunt.

Berichten: 552

Re: [scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen

Maar dat met die dubbele en driedubbele is me nog niet helemaal duidelijk want uit de gegevens die ik hier heb kan ik afleiden dat al er dus bv een driedubbele binding in komt dat dan het kookpunt stijgt. Dus hoe meer verzadigd, hoe hoger het kookpunt?
Hier spreek je jezelf tegen?! Wanneer je molecule verzadigd is heb je juist GEEN dubbele/driedubbele bindingen (verzadigd: overal H's, simpel gezegd)

Reageer