Springen naar inhoud

[scheikunde] Kooktemperatuur bij Organische verbindingen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bedlam

    bedlam


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 18:40

Hallo

Ik heb even een vraagje dat wss voor de echte chemie-kenners en lager ook niet moeilijk te beantwoorden zal zijn.
BeÔnvloedend voor de aggregatietoestand, smeltpunt en kookpunt zijn:
-Het al dan niet vertakt zijn van de moleculen.
-Het aantal C-atomen.
-?
-?
Dit dus bij kws verbindingen.

greets ;)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 maart 2008 - 18:46

onverzadigheid

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

bedlam

    bedlam


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 18:47

Dus geen dubbele/driedubbele bindingen=kooktemp lager

Veranderd door bedlam, 10 maart 2008 - 18:53


#4

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 18:55

omgekeerd. Onverzadigdheden zorgt voor een grotere intermoleculaire afstand, dus dan verlaagt het kookpunt.

#5

bedlam

    bedlam


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:18

En is er dan nog 1 factor die het kookpunt etc beinvloed, ik moet er namelijk nog 1tje vinden, het heeft iets met zuren te maken, als ik de kooktemperaturen van alkanen en alkaanzuren vergelijk, de kooktemp van de zuren is veel hoger.

greets

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:25

Ja hoe heet dat effect dat je in alcoholen, ketonen, aldehyden, ethers en water tegenkomt?

#7

bedlam

    bedlam


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:32

Vanderwaalskrachten?

#8

TomtomTom

    TomtomTom


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:39

Hang ook af van functionele groep
carbonzuren bv. kunnen 2 H-bruggen vormen (Hoger kookpunt)
Alcoholen kunnen er maar 1 H-brug vormen

Dat van dubbele/driedubbele binding is ook juist

#9

TomV_CF

    TomV_CF


  • >25 berichten
  • 49 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:40

ik ken er 5 (uit mijn chemiecursus :P ):

1. Het voorkomen van 4 covalente bindingspartners rond elk C-atoom. Elk C-atoom wordt dus 4 maal gebonden aan atomen van dezelfde of van verschillende soort

2. de ketenvorming tussen de C-atomen waardoor het aantal C-atomen in 1 molecule kan variŽren van 1 tot zeer hoog

3. de structuur die voor eenzelfde aantal C-atomen rechtlijning, vertakt of cyclisch kan zijn.

4. De verschillende bindingsmogelijkheden (enkelvoudig, dubbel of drievoudig)

5. de verschillende combinatiemogelijkheden voor eenzelfde brutoformule

Ik hoop dat dit is wat je zoekt [|:-)]

Veranderd door TomV, 10 maart 2008 - 19:41


#10

TomtomTom

    TomtomTom


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 19:44

Ook eens mijn chemiecursus van vorig jaar bovengehaald
Je hebt precies dezelfde cursus als mij :P (Wij en Chemie 4ASO2)

- al dan niet vertakt
- aantal C-atomen
- zoals ik al zei, functionele groep
- enkele/dubbele/driedubbele binding (zie alkanen/alkenen/alkynen)

#11

bedlam

    bedlam


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 20:45

Ja klopt ik heb ook die cursus, heb een hekel aan die cursus, zo onduidelijk soms en staat vol oninteressante artikels.

Bedankt voor de hulp iedereen [J]

#12

bedlam

    bedlam


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 20:51

Maar dat met die dubbele en driedubbele is me nog niet helemaal duidelijk want uit de gegevens die ik hier heb kan ik afleiden dat al er dus bv een driedubbele binding in komt dat dan het kookpunt stijgt. Dus hoe meer verzadigd, hoe hoger het kookpunt?

#13

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2008 - 22:38

Dubbele bindingen zijn sterker, kost dus meer energie om beweging in je moleculen te krijgen. ---> smelpunt/kookpunt verhoging.

Ik zou zelf de volgende dingen aanvoeren:

- Van der waals interacties
- Molecuul grootte
- Elektrostatische interacties
- Waterstof bruggen
- Hybridisatie (wat jullie dubbele bindingen noemen).

#14

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2008 - 14:01

Dubbele bindingen zijn sterker, kost dus meer energie om beweging in je moleculen te krijgen. ---> smelpunt/kookpunt verhoging.

? Onverzadigdheden verlagen wel je kookpunt/smeltpunt, daar ben ik toch vrij zeker van. Dat is de reden waarom olie vloeibaar is en boter vast bij kamertemperatuur. Zoals ik reeds zei: dubbele bindingen e.d. zorgen voor een grotere intermoleculaire afstand waardoor je minder energie in het systeem moet stoppen om naar de gasfase bv. te treden => lager kookpunt.

Veranderd door Don Carbazone, 11 maart 2008 - 14:02


#15

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2008 - 14:04

Maar dat met die dubbele en driedubbele is me nog niet helemaal duidelijk want uit de gegevens die ik hier heb kan ik afleiden dat al er dus bv een driedubbele binding in komt dat dan het kookpunt stijgt. Dus hoe meer verzadigd, hoe hoger het kookpunt?

Hier spreek je jezelf tegen?! Wanneer je molecule verzadigd is heb je juist GEEN dubbele/driedubbele bindingen (verzadigd: overal H's, simpel gezegd)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures