Springen naar inhoud

Kookpuntsverhoging


  • Log in om te kunnen reageren

#1

HermanRachel

    HermanRachel


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2008 - 17:54

Goedendag iedereen :)

Ik/wij moet(en) voor scheikunde 1,2 op VWO6 niveau een zgn. 'Zelfstandig onderzoek' maken. Nou zijn wij inmiddels bij een proef betreffende de kookpuntsverhoging van aceton. Wij hebben 1,00 gram 2-propanol op in 20 ml aceton opgelost. Hierbij moeten wij d.m.v. de kookpuntsverhoging de molmassa van 2-propanol bepalen. Echter, nu komen de problemen..

Wij hebben bijvoorbeeld de pech dat onze aceton niet zuiver is. Het kookpunt van aceton is 56 graden Celsius (56,53 om precies te zijn). Wij kwamen uit op een abnormaal hoge waarde van 73,8 graden.

Op internet heb ik een formule gevonden om de molmassa te bepalen. Deze is:

ΔT = K * m/M

Hierbij is ΔT de kookpuntsverhoging, K is een constante (voor aceton is deze volgens mij 1.71, maar hier ben ik ook niet zeker over, kan iemand dit verifiėren?), m de molariteit van de op te lossen stof (propanol) t.o.v. de vloeistof (aceton) en M de molmassa van de op te lossen stof (propanol).

Ik ben momenteel bezig met het theoretisch bepalen van de kookpuntsverhoging. Het is echter zo dat 'm' afhangt van het aantal ionen. En dat is waar ik momenteel vast zit. Wat gebeurt er als je 2-propanol oplost in aceton? Molariteiten van beide oplossingen zijn *volgens mij* 1M.

Ook een bizarre ontdekking was dat terwijl wij dit practicum uitvoerden, wij na toevoeging van de 2-propanol op een maximale temperatuur kwamen van 104 graden Celsius, maar de vloeistof kookte nog niet! Nou snap ik dat het een 'kookpuntsVERHOGING' is, maar dit vind ik persoonlijk wel erg overdreven.. Enig idee hoe dit misschien kan komen?

Echt heel erg bedankt alvast! :)

Herman & Rachel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2008 - 18:19

Ionen heb je normaal gesproken niet met deze 2 stoffen.

Weet je zeker dat je thermometer wel goed werkt? Heb je hem eerst eens in kokentwater gestopt en gekeken of hij wel netjes 100 graden aangeeft?

#3

HermanRachel

    HermanRachel


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2008 - 18:25

Wij hadden aan onze amanuensis gevraagd of de thermometers geijkt waren, en zij antwoordde daar positief op...

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 16 maart 2008 - 19:15

Een link met antwoorden op je vragen.

http://geencursus.be...id=52&Itemid=26

Er is iets helemaal mis met je aceton of je thermometer.

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 maart 2008 - 19:30

een geijkte thermometer kan alsnog niet betrouwbaar zijn.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

HermanRachel

    HermanRachel


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2008 - 20:36

Er is iets helemaal mis met je aceton of je thermometer.

Zover was ik dus ook al ;)

#7

HermanRachel

    HermanRachel


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2008 - 20:52

Ionen heb je normaal gesproken niet met deze 2 stoffen.

Dus, hier gewoon een factor 1 voor gebruiken neem ik aan?

#8

HermanRachel

    HermanRachel


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2008 - 20:41

Hier mag een lockje op wat mij betreft..

#9

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2008 - 13:45

als je aceton hebt dat kookt bij 73.8° dan zou ik al niet beginne met die proef, ga dan gewoon es naar de delhaize of supermarkt en koop je daar een liter aceton, die kookt bij 56°C, die van jouw zal echt niet zuiver zijn, en het is dan ook niet de moeite om daarmee proeven te gaan doen op kookpuntsverhoging





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures