Springen naar inhoud

[scheikunde] light producten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tsjambawamba

    tsjambawamba


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2008 - 13:53

Voor een project op school moet ik een werkje maken over lightproducten.
We zouden hiervoor graag het vetgehalte in kaas of room vergelijken met het vetgehalte in light-varianten.
Is er iemand die een experiment kent om dit op een relatief eenvoudige manier te bepalen?

zelf had ik het volgende in gedachte:
-kaas of room in bekerglas brengen met water en HCl-oplossing en dit laten doorkoken
-affiltreren
-het residu drogen
-vet uit het residu halen met behulp van een soxlet-extractie

ik hoop dat iemand mij kan helpen
alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2008 - 14:22

Licht eens toe? Wat is volgens jou de achterliggende gedachte bij elke stap die je wil uitvoeren? Wat denk je te verwijderen door de kaas te koken in HCl en na droging het residu verder op te werken?
Is dat beter dan direct een soxhlet extractie uit te voeren?

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 maart 2008 - 18:22

Weet je de wetgeving omtrend de claim: light?

Het bestaat niet alleen uit vet...

Verder zijn kaas en room 2 slechte keuzes. Chips of cola zijn een stuk makkelijker.
Dit komt o.a. dat het vetgehalte van kaas wordt weergegeven in % van droge stof en niet totaal product.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures