Springen naar inhoud

gif op paprika aantonen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_Annelientjj_*

  • Gast

Geplaatst op 24 maart 2008 - 12:25

Hallo,

Ik weet niks van scheikunde of iets af, maar ik moet een presentatie geven.

Ik wil het volgende proefje doen (zelf bedacht):

Ik heb een biologische paprika en een gewone. ik neem een wattestaafje en doe er een spulletje op. Op de biologische paprika gebeurt er niks, bij de gewone paprika wordt het wattestaafje blauw?

Dat hij blauw wordt is dan een teken dat er gif op zit, en dat er mee gif wordt gebruikt bij de productie.

Alleen moet ik het spulletje weten, en waar het te koop is.

ik hoop dat jullie me zo snel mogelijk kunnen helpen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2008 - 12:32

Denk je echt gif te vinden op een 'gewone' paprika uit de winkel?

#3

*_gast_Annelientjj_*

  • Gast

Geplaatst op 24 maart 2008 - 12:35

stond laatst nog in de krant dat dat bij albert heijn zo was.


Ik heb totaal geen kennis van scheikunde en dergelijke, dus sorry als ik niet slim over kom.

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 24 maart 2008 - 14:05

Hallo Annelien,

Er komt op paprika van Albert Heijn wel gif voor maar lang niet op alle paprika's.
Het gif op groente en vruchten is niet 1 gif maar 1 of een paar van vele tientallen soorten en ook nog in hele kleine hoeveelheden.
Om dit te kunnen vinden heb je heel ingewikkelde apparatuur nodig en veel kennis.
Je proefje om dit voor de klas te laten zien is wel leuk maar het zal jammer genoeg niet kunnen. [KOUD]
( Als het wel zou kunnen had je de testjes wel bij de drogist kunnen kopen want veel mensen zouden graag zelf willen controleren of er gif op hun eten zit.)

#5

linolium

    linolium


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2008 - 14:44

gaat je presentatie over paprika's zelf? of over schadelijke bestanddelen op voedsel?
indien het het tweede geval is zullen er wel proefjes zijn die je kunt doen.

zoals nitraatgehalte in sla en dergelijke aantonen. Er bestaan strips om nitraat aan te tonen als ik me niet vergis. Niet dat deze nauwkeurig zijn maar je kunt er al een schatting mee maken

Veranderd door linolium, 24 maart 2008 - 14:45


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 maart 2008 - 15:12

verwarm spinasie een paar keer en doe dan een nitriet strip.

vermoed dat je dan wel een leuke reactie krijg.

terug naar de paprika's. paprika's zijn nachtschaigen. de vrucht is eetbaar maar de rest is giftig. voor aardappels, aubergines en tomaten gelt dat ook. (op wikipedia is er meer te vinden.) als je al gif zou kunnen aantonen is het dus de vraag of het bewust gespoten gif is of natuurlijk in de plant voorkomend gif.

Veranderd door ArcherBarry, 24 maart 2008 - 15:16

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

*_gast_Annelientjj_*

  • Gast

Geplaatst op 24 maart 2008 - 16:32

waar kan je die nietraat /nietriet is dat hetzelfde? strip krijgen?


Alvast bedankt! dan kan ik die proefjes doen!

Het hoeft idd niet perzee met een paprika, maar het gaat meer om het schadelijke aan te tonen.

#8

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 maart 2008 - 00:22

nitraat is NO3-, nitriet is NO2-

zijn andere strips/testen meen ik. maar daar weet ik niet veel van

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 maart 2008 - 04:05

Nitriet toon je aan met een kaliumjodide/zetmeelpapiertje. Dit verkleurt dan blauw. Let erop dat deze werkt door jodide (I-) te oxideren tot I3-. Samen met zetmeel wordt dit blauw.

#10

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2008 - 08:01

Nitriet toon je aan met een kaliumjodide/zetmeelpapiertje. Dit verkleurt dan blauw. Let erop dat deze werkt door jodide (I-) te oxideren tot I3-. Samen met zetmeel wordt dit blauw.

Hiermee toon je ook sulfiet aan. al verwacht ik niet dat dit in /op een paprika zit.
Maar weer wel in rode wijn.
Beetje wijn in een erlenmeijer, zuur toevoegen (HCl), een stukje filtreerpapier gedrenkt in de kaliumjodide/zetmeeloplossing er boven houden mbv van een kurk. Na enige tijd wordt het papiertje blauw, als je nog langer wacht verdwijnt de blauwe kleur. (er moet wel sulfiet in de wij zitten.)

#11

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2008 - 09:48

De nitriet in spinazie heeft niets te maken met het oorspronkelijke uitgangspunt van de vraagsteller. Ze wil het verschil (gif) aantonen tussen biologisch voedsel en 'gewoon' voedsel.

Nitriet zit altijd in spinazie

#12

linolium

    linolium


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2008 - 12:34

Nitraatgehalte in sla dan bijvoorbeeld, dit gehalte hang af van de bemesting dus zal bij biologisch voedsel dan waarschijnlijk wel lager zijn. De hoeveelheid nitraat is ook afhankelijk van : het type groente, het gebruikte ras, de grondsoort, het seizoen en het (grond)water
Nitraat op zich is niet schadelijk maar het kan omgezet worden tot nitriet wat wel schadelijk is.



Overigens bevat spinazie van natuur uit ook geen nitriet maar nitraat, het nitriet ontstaat dan door het bewaren, bereiden of het eten van groente. Waarbij nitraat gedeeltelijk wordt omgezet in nitriet

Veranderd door linolium, 25 maart 2008 - 12:42






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures