optische isomerie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 11

optische isomerie

Hallo,

Ik heb een aantal vragen m.b.t. optische isomerie.

Een molecuul/stof is optisch actief als deze een C*atoom bevat en een spiegelbeeldisomeer heeft. (corrigeer waar nodig!)

Kan het ook zo zijn dat een stof een C*atoom bevat maar geen 'spiegelbeeld'? Bijvoorbeeld als er meerdere C*atomen in één molecuul zitten?

En is deze stof dan wel of niet optisch actief?

alvast bedankt voor de reactie!

mvg,

vens

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: optische isomerie

Normaliter geldt dat van een stof met n asym. C-atomen 2n optische isomeren bestaan.

Echter, als zo'n molecuul een inwendig spiegelvlak heeft, gaat die regel niet op.

Een berucht voorbeeld is wijnsteenzuur (2,3-dihydroxybutaandizuur). Als we dit molecuul in de Fischerprojectie tekenen zien we twee C*. Door verwisselen van de twee zijsubstitutenten (H en OH) op deze twee C* komen we in totaal op vier structuren.

Nu blijkt dat de structuur met de beide OH's aan de rechterkant exact hetzelfde is als de structuur met de beide OH's aan de linkerkant (kwestie van 180 graden draaien in het vlak van tekening). Dit is een direct gevolg van het inwendige spiegelvlak dat horizontaal het molecuul in twee gelijke helften snijdt. We hebben dus geen 4 maar 3 stereoisomeren. Aangezien van deze 3 stereoisomeren slechts 2 isomeren elkaars spiegelbeeld zijn, hebben we dus ook maar 2 optisch actieve isomeren (enantiomeren).

Berichten: 11

Re: optische isomerie

Oke,

Als ik het goed begrijp moet een stof met C*atoom een spiegelbeeldisomeer hebben om optisch actief te zijn. Anders is er sprake van een 'gewoon' stereoisomeer.

Oke bedankt! Ook voor het voorbeeld van wijnsteenzuur, dit verduidelijkt een hoop!

Reageer