Springen naar inhoud

[scheikunde] Alcohol aantonen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Reneee

    Reneee


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2008 - 12:48

Hallo,

voor school moeten wij iets uitvoeren met appelmoes, wij hebben er rode wodka ingedaan, en willen nu dus aantonen hoeveel alcohol erin zit.

we willen misschien destilleren, maar onze leraar zegt dat dat waarschijnlijk niets uithaalt...

zijn er misschien chemische testjes die dit aan kunnen tonen?

P.S. niet te ingewikkeld taalgebruik aub:P

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2008 - 12:53

Je zit natuurlijk met het probleem dat je op een middelbare school zit (begreep ik uit alle andere topics van afgelopen week die over appelmoes gingen), anders zou je de alcohol kunnen extraheren met water en dat over een gaschromatograaf jagen.

Ik weet het, toch een lastig woord, maar het principe is niet veel anders dan een stiftpuntje op een papier en dat in een oplosmiddel zetten. Daar wordt een stiftpunt gescheiden in de losse kleuren, een gaschromatograaf scheidt vluchtige stoffen van elkaar.

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2008 - 12:53

welke school komt met die appelmoes varrianten?

waarom zal destileren niet werken?

appelmoes, verdunnen, meerdere keren opwarmen en afkoelen van 50-90oC en dan de densiteit bepalen van het destilaat.

werkt gerust

Veranderd door ArcherBarry, 09 april 2008 - 12:54

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

Reneee

    Reneee


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2008 - 12:55

Waarmee moet ik het dan verdunnen?

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2008 - 12:55

Ik zit me hierbij af te vragen of de suikers niet ook deels uit elkaar vallen tot alcoholen.

EDIT: ik denk gewoon met water, aangezien er tabellen bestaan van water-alcohol mengsels en hun dichtheden waaruit je kan aflezen wat de samenstelling van het gemeten mengsel is.

Veranderd door FsWd, 09 april 2008 - 12:57


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2008 - 12:57

Waarmee moet ik het dan verdunnen?

water reneee, gewoon water

dat valt best mee FsWd, je krijgt alleen invertsuiker maar dat heeft geen invloed

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

Reneee

    Reneee


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2008 - 13:19

Nu ik er toch ben, weet iemand ook de formule voor alcohol?

#8

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3327 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2008 - 13:20

dat kan je beter opzoeken. gewoon even googlen/wikipediaen

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#9

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2008 - 13:22

Ik zou de appelmoes even kort in de blender gooien en vervolgens de pulp filtreren en een paar keer wassen/uitpersen met kleine volumes (koud) water (houd bij hoeveel je gebruikt). Vervolgens heb je de keus tussen GC en een enzymatische assay gebaseerd op oxidatie door het enzym ADH (alcohol dehydrogenase). Dit enzym gebruikt NAD+ als cofactor; dit systeem kun je koppelen aan een kleurstof en spectrometrisch je oorspronkelijke alcoholconcentratie bepalen. Houd het experimentele gedeelte zo kort mogelijk om al te veel verdamping tegen te gaan.

#10

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 april 2008 - 20:01

Leuk om te vergelijken met de appelmoes zonder wodka. Waarschijnlijk vind je ook daarin alcohol.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures