nir analyses

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

nir analyses

ik zit in men laatste jaar en moet een eindwerk maken

nu moet ik de infaxact een toestel van foss bespreken

dit toestel werkt met nir analyses ma nu is de vraag wat

houd dat in N.I.R. analyses??

van wat is nir de afkorting??

mvg

Berichten: 42

Re: nir analyses

Moet je maar op deze site kijken:

http://en.wikipedia.org/wiki/Near_infrared_spectroscopy

Het staat dus voor Near InfraRed spectroscopy.

Wat het doet is dat er licht door een glaasje met vloeistof wordt geschenen, afhankelijk van de samenstelling komt hier een grafiek met golflengtes uit.

Je kunt met de resultaten eigenlijk niets. Echter de truc is dat van een sample de golflengtes wordt bepaald en bv ook de dichtheid. Je maakt dus eigenlijk een soort vingerafdruk. Als je vervolgens een grote database opgebouwd hebt en je meet een gelijke grafiek met golflengtes, mag je zeggen dat de dichtheid die is die bij die grafiek hoort (uit de database). Dit scheelt een hoop tijd qua analyses.

Maar ik denk dat er genoeg laboranten op dit forum zijn die het nog beter uit kunnen leggen.

Berichten: 24

Re: nir analyses

NIR is i.h.a. geen selectieve meting, dus er zijn i.h.a. geen golflengtes die 1 op 1 te relateren zijn aan concentratie (of een andere eigenschap) m.b.v. een rechte lijn bijvoorbeeld. Bij NIR meet je derhalve een volledig spectrum, om ook de interferenten mee te modelleren. Samen met een "multivariaat" model krijg je dan een voorspelling voor een nieuw monster. Het model moet je maken met gelijkende monsters. Eigenlijk volledig analoog aan het fitten van een rechte lijn als je 1 selectieve golflengte zou hebben. Er zitten veel haken en ogen aan NIR, zoals in een parallelle discussie aan de orde wordt gesteld. NIR modellen hebben een hoog black box gehalte. Er geldt uiteraard "garbage-in-garbage-out", maar afhankelijk van de software en toepassingsspecieke kennis van de analist, wordt "garbage-out" niet als zodanig herkend.

FOSS heeft als strategie dat het software ontwikkelt voor specifieke analyses (wine scan, milk scan, etc.). Omdat NIR eigenlijk onafscheidelijk verbonden is aan software, kan het de moeite waard zijn om op te diepen wat voor software bij dat apparaat wordt geleverd. Bruker, bijvoorbeeld, heeft als strategie general purpose software (OPUS). Buchi idem dito (NIRCAL).

NIR wordt steeds belangrijker, m.n. in de pharma, agro en voeding. Een aansprekend voorbeeld uit de agro is het voorspellen van kiemkracht van zaadjes in real time zodat sorteren mogelijk wordt (Frank Schreutelkamp, nu werkzaam bij Abbott). Kortom: veel perspectief in die richting.

Reageer