Springen naar inhoud

kleuren van bacteriŽn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

the nutty professa

    the nutty professa


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 16:10

Ik heb een vraag

Bij het maken van het preparaat moet er gedroogd worden en gefixeerd worden. Maar is dit niet allebei om dezelfde reden? Nml.: het doden v bacteriŽn zodat ze de kleurstoffen makkelijker opnemen.

En bij de Gram-kleuring hoe weet je welke bacteriŽn welke kleur hebben?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 april 2008 - 16:15

Eerst drogen zodat er geen spetters gevormd kunen worden en dan fixeren zodat de mo's blijven zitten waar ze zitten.

Zoek eens de principes van gram kleuring op. Je 2e vraag zal in elk practicumvoorschift beantwoord worden.

Verder is een gram kleuring van een yoghurtpreparaat zeer gemakkelijk terug te vinden in de literatuur. Er is maar 1 optie mogelijk.

Veranderd door ArcherBarry, 13 april 2008 - 16:17

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

the nutty professa

    the nutty professa


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 17:11

Kunt ge u uitleg verduidelijken want ik snap hem niet echt.

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 april 2008 - 17:19

wanneer er een nat preparaat door de vlam gehaald wordt ontstaat er waterdamp in het waterlaagje en kunnen druppels (spatten) met potentieel microbiologisch gevaarlijk materiaal overal terecht komen, dus ook in ogen en andere lichaamsdelen. Om deze reden moet er eerst gedroogt worden nagelang dan pas geifixeerd kan worden.

Bij een gramkleuring krijg je een twee deling van bacteriŽn. De ene helft wordt donker blauw en de andere helft wordt rood van kleur.

Nagelang de gramkleuring kan je dus een groot gedeelte van de bacteriŽn uitsluiten. Verder naar het kijken van de vorm en eventuele sporen kan je makkelijker achter het specifieke soort komen. De bacteriŽn die van melk yoghurt maken vallen onder een groep in de gramkleuring.

Een mogelijkheid uit de andere groep is bijvoorbeeld E-Coli.

en nu heb ik eigenlijk al teveel gezecht

Veranderd door ArcherBarry, 13 april 2008 - 17:19

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

linolium

    linolium


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 19:21

Bij een gramkleuring krijg je een twee deling van bacteriŽn. De ene helft wordt donker blauw en de andere helft wordt rood van kleur.


Toch even wat meer informatie hierover :

grampositieve bacteriŽn zullen paars kleuren omdat ze een dikkere peptidoglycaanlaag hebben als gramnegatieve bacteriŽn door deze dikkere laag kunnen ze het kristalviolette iodine complex tijdens de gramkleuring behouden.
Gramnegatieve hebben dus een dunnere peptidoglycaanlaag waardoor ze het iodine complex tijdens de gramkleuring niet kunnen vasthouden, ze worden dan gekleurd door de andere (tweede) kleurstof, safranine als ik me niet vergis, en worden rood

In een tabel kun je dan zien welke bacteriŽn grampositief en welke gramnegatief zijn,
vervolgens moeten dan andere testen gedaan worden om de exacte bacterie te bepalen

Veranderd door linolium, 13 april 2008 - 19:35


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3336 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 april 2008 - 19:31

Het leek mij een vraag voor huiswerk en ik wilde dus niet teveel details geven. Gezien het niet mijn bedoeling is om zijn/haar huiswerk te maken.

Maar om eerlijk te zijn, wat jij nu vertelde was voor mij ook onbekend [|:-)]

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

linolium

    linolium


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 19:37

en nu heb ik eigenlijk al teveel gezecht



ik had over deze zin gekeken vandaar dat ik nog wat aanvulde,
nuja blijkbaar heb je ook iets bijgeleerd ;) wat altijd mooi meegenomen is

#8

Pink Panther

    Pink Panther


  • >250 berichten
  • 516 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2008 - 21:09

fixeren doe je ook om een morfologische reden. Als je het preparaat volledig zou laten opdrogen, dan zullen die mo's daar ook op vast blijven plakken, en kan je ze onder de microscoop bekijken. Maar doordat ze hťťťťťťl lang hebben kunnen drogen, zijn ze zelf ook veel vocht verloren. Dus hun structuur is weg, ze zijn gekrompen, hebben geen duidelijke vorm meer ... Zo kan het zijn dat cocci niet meer van bacillen te onderscheiden zijn. Dat is natuurlijk niet gewenst als men een identificatie wil doen.
Door te fixeren (en dus zťťr snel te laten drogen) hebben de cellen geen tijd gekregen om hun intern vocht af te geven, en bewaren ze mooi hun ronde / ovale / langwerpige / ... vorm





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures