Springen naar inhoud

oplosbaarheid


  • Log in om te kunnen reageren

#1

LP-078

    LP-078


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2008 - 18:20

ik ga uit bakpoeder een aantal onderdelen uitfilteren, nu kan ik nergens vinden of zetmeel en tarwebloem oplossen in water

hoe haal ik NaHCO3 en NaCl uit eenzelfde oplossing?

aangezien er altijd commentaar is waarom ik dit doe en waarom ik niet gewoon een boek lees, kom ik nu af met iets simpeler...

kan iemand mij helpen aub,
alvast bedankt

Veranderd door LP-078, 18 april 2008 - 18:21


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 18 april 2008 - 19:56

Zetmeel en tarwebloem lossen niet op in water maar vormen colloide oplossingen.

hoe haal ik NaHCO3 en NaCl uit eenzelfde oplossing?


Wat bedoel je precies quantitatief elke stof in een ander potje? Zal denk ik niet zo simpel zijn.

#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 april 2008 - 21:53

Je kunt uiteindelijk wel het zout eruit krijgen en er zelfs meer van hebben door zoutzuur bij de oplossing te doen.

Kennisvraagje: wat zal er gebeuren? [|:-)]

#4

LP-078

    LP-078


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 april 2008 - 08:42

het is namelijk de bedoeling dat deze eruit gefilterd worden(we lopen wat achter met practica, en daarom doen we er nu eentje die we al een lange tijd geleden zouden moeten doen,
dit was er nog eentje die we tijdens de herhaling van de vorige jaren zouden doen
we mochten er al eerst even over nadenken

als je HCl erbij doet, dan verdwijnt jeNaHCO3 toch?

NaHCO3 + HCl => NaCl + H2O + CO2

het moet er namelijk uitgefilterd worden

dus dat is al geen oplossing

het moet er echt uitgehaald worden

maar hoe...

misschien op massadichtheid
je laat alles erin en je centrifugeert de boel, misschien met een stof erbij die qua massadichtheid tussen NaHCO3 en NaCl zit?

Veranderd door LP-078, 19 april 2008 - 08:49


#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 april 2008 - 11:58

Misschien is oplosbaarheid een idee. Je zult het keukenzout nooit zuiver genoeg krijgen, maar een deel van het bicarbonaat wel. Je reactievergelijking klopte trouwens :).

Je zou daarna misschien het spul kunnen verhitten tot boven de 50 oC, na filtratie om het bicarbonaat eruit te halen, om het bicarbonaat in het keukenzout te laten ontleden. Je krijgt dan volgens mij NaOH in het mengsel dat je weer kan omzetten naar wat meer zout.

Veranderd door FsWd, 19 april 2008 - 12:01


#6

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 april 2008 - 12:20

Het chloride kan je ook neerslaan, mbv AgNO3 bijvoorbeeld

#7

LP-078

    LP-078


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 april 2008 - 12:24

@FsWd: waarom 50°?
@Don C. : ik weet niet wat er allemaal aanwezig is in dat lab...

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 april 2008 - 13:15

@FsWd: waarom 50°?
@Don C. : ik weet niet wat er allemaal aanwezig is in dat lab...

Omdat het bicarbonaat dat als vervuiling in je keukenzout zit dan ontleedt, misschien een iets hogere temperatuur gebruiken btw.

#9

LP-078

    LP-078


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 april 2008 - 16:04

ook al is het practicum volgende week, toch heb ik het thuis al eens geprobeerd.

het is hetzelfde bakpoeder, dat bestaat uit NaCl, NaHCO3, tarwebloem en zetmeel

nu drijft er bovenop het mengsel een wit poeder, en onderaan is er een witte, volgens mij enigzins kristallijne stof aanwezig.

Dit kan dus vanalles zijn...

Aangezien er daarnet gezegd geweest is dat tarwebloem niet oplost in water, zal dit waarschijnlijk tarwebloem en onopgeloste NaCl, NaHCO3 of zetmeel zijn

o ja en misschien als de NaHCO3 en NaCl eruit gehaald is, en deze twee dus moeilijk te scheiden zijn, misschien oplosbaarheid in ijskoud water of in een andere vloeistof

we krijgen pas op het practicum de precieze percentages van elke stof

zout is heel slecht oplosbaar in alcohol en alkanen

oh ja, zetmeel lost wel op in water
dus nu heb ik een mengsel van NaHCO3, NaCl en (C6H10O5)n

Veranderd door LP-078, 19 april 2008 - 19:28


#10

ceitwa

    ceitwa


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 april 2008 - 10:58

je kan de bloem/zetmeel verwijderen door het te laten verstijfselen. Daarna centrifugeren en de bovenstaande vloeistof verder verwerken zou ik denken. Ik weet alleen niet of er dan zouten mee ingekapseld worden.

#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 april 2008 - 15:37

Tarwebloem zit er trouwens waarscheinlijk niet in. Alleen tarwe of mais zetmeel.

Vergeet niet dat er in bakpoeder (tenzij je het zuiver heb) ook dinatriumpyrofosfaat zit (ofwel Sap28). bij verhitten en een beetje water krijg je water en CO2. kijk eens in anorganische chemie daar heb ik die reactievergelijking geplaatst.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#12

LP-078

    LP-078


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 april 2008 - 10:23

Tarwebloem zit er trouwens waarscheinlijk niet in. Alleen tarwe of mais zetmeel.

Vergeet niet dat er in bakpoeder (tenzij je het zuiver heb) ook dinatriumpyrofosfaat zit (ofwel Sap28). bij verhitten en een beetje water krijg je water en CO2. kijk eens in anorganische chemie daar heb ik die reactievergelijking geplaatst.


stond nochthans op de verpakking, zit geen Na2H2P2O7 in, wel tarwebloem

en er drijft iets op oplossing, ik weet niet wat het is, het is witachtig

en hoe verstijfsel je zetmeel dan?




het practicum zelf is weeral uitgesteld, waarschijnlijk zal het er niet meer van komen

#13

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 april 2008 - 11:01

kan je dan de ingredientendeclaratie hier plaatsen?
Glucono-delta-lacton zou ook nog als zuur kunnen.

Zetmeel verstijfsel je door het te verhitten met water.

pak 1 deel zetmeel en 8-9 delen water en verhitten maar. Je zal een verstijfeeling zien tussen de 50 en de 70oC. Afhankelijk van je waterzuiverheid en zetmeelbron.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures