Springen naar inhoud

verhoogde aceetaldehyde


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Rudi_CF

    Rudi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2008 - 20:10

Bij een analyse van bier op aceetaldehyde met ECD krijg ik aan het eind van een serie bepalingen van hetzelfde monster een hogere waarde dan aan het begin. Dit is iets wat blijkbaar altijd optreedt. Maar nu het zomer begint te worden treedt dit effect sterker op. Volgens mijn collegas is dit iets dat altijd aan het begin van de zomer optreedt en dat we dan maar kortere series moeten gaan draaien. Ik ben een beginner op het gebied van GC maar dit lijkt me heel erg raar. Heeft iemand enig idee hoe dit zou kunnen komen? En wat kan ik doen om de oorzaak te achterhalen?

De GC staat in een geconditioneerde ruimte en ramen zijn verduisterd om inval van zonlicht tegen te gaan. Dus volgens mij kan het weer buiten geen invloed hebben. :cry:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3323 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 mei 2008 - 22:03

misschien een lekenantwoord.

maar maken julie de boel wel goed schoon? door toenemen de warmte kan bierslijm sneller ontstaan en aankoeken. Dat kan al beginnen in de monsterflesjes.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 mei 2008 - 23:51

Je geeft het antwoord eigenlijk zelf al. Ergens is dus een temperatuurs verandering die je meting beinvloed. Misschien is de ruimte toch niet zo goed geconditioneerd als je denkt etc. Je zou eens een monster kunnen nemen, deze opdelen in 2 delen. Injecteren en beschouwen als t0. Daarna bewaar je 1 monster in de koelkast en de ander laat je in je GC staan. Na enige tijd run je beide weer en kijk je wat er gebeurd is.

#4

Rudi_CF

    Rudi_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 mei 2008 - 22:01

Dat koelkast/tray experiment zal ik eens uitvoeren.

Vervuiling lijkt me uitgesloten want er worden tegelijkertijd verschillende andere pieken gemeten en die zijn wel constant.

In de ruimte hangt een temperatuursensor en ook aan de tray van de gc. Die worden beide continue gemonitord en de temperatuur is stabiel. Wel staan de stikstof en luchtflessen buiten in een kast waar de temperatuur niet constant is. Zou dit enige invloed kunnen hebben??

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 mei 2008 - 23:34

Uiteraard, je zal volgens mij een hogere flow krijgen omdat het stikstof in de leiding buiten uitzet tgv de warme zon.

#6

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2008 - 02:01

Volgens mij niet omdat je GC zelf de gasflow reguleert. Misschien is de samenstelling van het bier wel anders in zomer en zijn er bepaalde stoffen aanwezig die de vorming van aceetaldehyde stimuleren die in de winter niet aanwezig zijn?????

Veranderd door Napoleon1981, 09 mei 2008 - 02:02


#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3323 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 mei 2008 - 08:01

in de winter of in de zomer zou het bier nagenoeg de zelfde samenstelling moeten behouden.

heb je nog een batch mout of bier over van afgelopen winter? zo ja, meet die dan eens ten opzichte van een vers monster (natuurlijk je mout dan eerst omzetten naar bier).

verder hoe heb je je productieproces geregeld en wanneer meet je? bij je wort, jongbier of na het lageren?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures