Springen naar inhoud

Snelle verestering


  • Log in om te kunnen reageren

#1

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 mei 2008 - 14:00

Ik moet op school een snelle estervorming doen. Dit wil zeggen dat ik een ester moet maken mbv zuurderivaten zoals zuuranhydriden en zuurchloriden.
Het kookpunt van de ester die ik moet maken moet tussen de 120 en de 120 oC

Ik heb al heel lang zitten zoeken maar ik kan niks vinden... :cry:

Ik mag de volgende chemicaliŽn gebruiken:

Alkanolen:
1-propanol
2-propanol
1-propeen-3-ol (=alkyl alcohol)
1-butanol
2-butanol
tert butanol
1-pentanol
2-pentanol
3-metyl-1-butanol (=isoamyl alcohol)
1-hexanol
2-ethyl-1-butanol
4-methyl-2-pentanol
2-octanol
1-fenylethanol
2-fenylethanol
menthol
Geraniol

Zuren:
Mierenzuur
Azijnzuur
Propionzuur
Kaneelzuur

Zuuranhydride:
Azijnzuuranhydride

Dizuren:
Malonzuur
Fumaarzuur
Adipinezuur

Als ik naar deze lijst kijk dan is denk ik de enige mogelijkheid om een ester te maken mbv azijnzuuranhydride want een zuurchloride zit er niet bij. [STKM]

Alvast bedankt,

JvE

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 mei 2008 - 14:17

Ik moet op school een snelle estervorming doen. Dit wil zeggen dat ik een ester moet maken mbv zuurderivaten zoals zuuranhydriden en zuurchloriden.
Het kookpunt van de ester die ik moet maken moet tussen de 120 en de 120 oC

bedoel je 120 en 130oC?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 mei 2008 - 18:48

Je maakt in iig geen vertakte ester of eentje die meer dan 6 C bevat (hint)

#4

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 mei 2008 - 10:34

ArcherBarry: ik bedoel 1200C en 2000C

FsWd: huh :-s, ik snap niet wat je bedoelt ;)

#5

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2008 - 13:02

bedankt voor de reacties, ik ga de ester 2-pentylacetaat maken deze ester heeft een kookpunt van 140 oC en hij wordt gemaakt uit 2-pentanol en azijnzuuranhydride.
Het werkplan heb ik van internet gehaald van een site waar een heleboel geuresters staan, hopelijk heeft iemand anders er ook nog wat aan want het heeft mij een heel erg vooruit geholpen.

Werkplannen van geuresters.

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 mei 2008 - 13:43

ArcherBarry: ik bedoel 1200C en 2000C

FsWd: huh :-s, ik snap niet wat je bedoelt  ;)

Nou mijn bericht sloeg op de ketenlengte die je krijgt als je dus tussen die 120 en 130 graden zou zitten. Aangezien de ketenlengte dus het kookpunt bepaalt.

Snap je verder ook waar alle stappen voor zijn? Bijvoorbeeld het wassen met bicarbonaat.

Veranderd door FsWd, 15 mei 2008 - 13:46


#7

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2008 - 17:02

nu je het zegt nee eigenlijk niet 8-[, waarvoor is het eigenlijk?

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 mei 2008 - 17:09

Waarom ga je dan aan een proef beginnen als je niet weet waarom alle stappen bedoeld zijn? Kan ik je evengoed een kookboek geven :P

Ik ga het je natuurlijk niet verklappen. Ga voor elke stap maar eens na waarom die erin staat en zet het op het forum. Ik zal je corrigeren waar nodig :)

#9

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2008 - 17:58

hehe daar heb je indd gelijk in, ik heb het daarom erover gehad met een docent. Ik heb alle stappen doorgenomen, nu begrijp ik waarom alles gedaan moet worden zoals het gaat.

Het wassen met bicarbonaat gebeurt om het te ontzuren ;)

#10

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 mei 2008 - 18:06

Precies [|:-)] En waarom bicarbonaat en niet een andere base? Denk aan cola.

Veranderd door FsWd, 23 mei 2008 - 18:07


#11

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 10:38

omdat het dan goed bruist...? 8-[

ik heb wel nog een vraagje over de calciumchloride buis, waarvoor is die? Ik heb het opgezocht: het is een middel om het water te verwijderen maar waarom zou je dat willen doen?

#12

Marwe

    Marwe


  • >25 berichten
  • 38 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 11:17

Hoe kan er water bij de reactie komen? En waar plaats je de calciumchloride buis? Of kun je een andere benaming ervoor vinden?
Wat doet water op je reactie?

Succes

#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2008 - 13:45

omdat het dan goed bruist...? 8-[

ik heb wel nog een vraagje over de calciumchloride buis, waarvoor is die? Ik heb het opgezocht: het is een middel om het water te verwijderen maar waarom zou je dat willen doen?

En wat kun je zeggen wanneer het niet meer bruist?

#14

JvE_CF

    JvE_CF


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2008 - 15:32

als het niet meer bruist dan is het gestopt met reageren :D

Ik heb het over de CaCl buis gehad met me docent en we zijn tot de conclusie gekomen dat het niet nodig is want deze buis zorgt er normaal voor dat er geen water in de opstelling komt maar aangezien het een verestering is komt er zowiezo water vrij dus dan is het niet nodig om het water buiten te houden

#15

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2008 - 16:58

Tja als je zo denkt kan je water ook als solvent nemen, het komt toch vrij. Ik zou het water dat vrijkomt in de reactie proberen weg te vangen en zo het evenwicht over te drukken naar product. Je wilt het toch snel doen? :lol:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures