Springen naar inhoud

rol van afgeleid zout bij buffer?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2008 - 08:44

Op school leerden we over buffers en bij de verklaring kwam er niets meer terug over welke rol het afgeleid zout speelt? Toen ik om uitleg vroeg wist mijn leerkrachte het ook niet echt. Dus dan vraag ik het hier maar even. :P

Is dit louter om het evenwicht een beetje extra te verschuiven naar de kant waar bufferwerking nodig is?

Alvast bedankt :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2008 - 09:13

wat bedoel je met afgeleid zout?

#3

FrankB

    FrankB


  • >250 berichten
  • 281 berichten

Geplaatst op 12 mei 2008 - 11:56

Ik denk dat hij bedoelt de conjugerende base van het zuur. Bij bijvoorbeeld HAc (azijnzuur) wordt dat dan Ac-. In dit geval kan natiumacetaat (NaAc) gebruikt worden om een buffer te maken. Natriumacetaat is dus het 'afgeleide' zout.

Doel van dit zout is om de H+ (of eigenlijk H3O+) te neutraliseren in de buffer. Daar waar de H+ van het azijnzuur de OH- neutraliseert. Op deze manier houdt een buffer een redelijk constante pH waarde.

#4

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2008 - 19:35

Ah ok zodat het zuur uit de buffer zelf niet al te veel de pH zou veranderen?

Bedankt. :)

#5

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2008 - 20:40

volgens mij moet je dat zout toevoegen opdat je een buffer zou krijgen. De verhouding van de concentraties aan zwak zuur/geconjugeerde base moet immers tussen 1/10 en 10/1 liggen. Enkel dat zwak zuur alleen, dissocieert immers bijna niet, zou dus niet voldoen. Daarom wordt de geconjugeerde base dus toegevoegd onder de vorm van een zout.

#6

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 mei 2008 - 18:54

Ah nu snap ik het volledig. :P
Mijn leerkracht gaat terug iets bijleren deze week. :D

#7

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 mei 2008 - 21:36

Een getallenvoorbeeldje:

als je 0,5 M zuur hebt en 0,01 M geconj. base en je gooit hier 0,005 M van een willekeurig zuur bij, dan reageert dat zuur met 0,005 M van de hoeveelheid base die je hebt. Hierdoor halveert je breuk [Z-]/[HZ]! De daaropvolgende dissociatie van HZ die nodig is om het evenwicht te herstellen heeft grote gevolgen voor de pH.

Als echter [HZ] ≈ [Z-] (bijv. allebei 0,5 M) en je voegt 0,005 M van een willekeurig zuur toe, dan zal [Z-] - x ≈ [HZ] + x; je breuk verandert nauwelijks, er zal amper extra HZ dissociëren en de pH verandert dus ook niet echt.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures