Springen naar inhoud

[scheikunde] glycerol


  • Log in om te kunnen reageren

#1

salsacorine

    salsacorine


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 15:49

Hallo,

Voor mijn scheikunde PO zoek ik informatie over glycerol.
Mijn leraar vertelde dat glycerol H+jes afstaat. Weet iemand misschien hoe dit precies werkt? Alvast bedankt :)

Corine

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ramoonus

    Ramoonus


  • >100 berichten
  • 223 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 16:01

weet je de molecuulformule of structuur van glycerol al? :P

#3

Iris B

    Iris B


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 16:14

De molecuul formule van glycerol is C3H5(H)3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Glycerine, ook voor structuurformule.
Onze (Iris B en c van h) vraag is eerder: Hoe kan het dat een wijnvlek op katoen een bruinige kleur krijgt wanneer wij er glycerol op deden? Wij weten dat het te maken heeft met H+protonen maar weten niet wat daarmee gebeurt. (Of glycerol H+-en opneemt of afstaat weten wij niet).

Dank jullie wel,
namens Iris B en c van h :D

#4

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 18:06

Met wat fantasie zou je glycerol een zuur kunnen noemen, dus het staat H+ ionen af. Maar ik denk niet dat het optreedt als een zuur in deze reactie, hiervoor is het veel te zwak.

Veranderd door Napoleon1981, 14 mei 2008 - 18:06


#5

magi007

    magi007


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 18:14

Hey,

Zou het niet kunnen dat de alcohol uit de wijn reageert met het glycerine?
Dan zou er water moeten gevormd worden en een ether?

Groetjes

Veranderd door magi007, 14 mei 2008 - 18:19


#6

Iris B

    Iris B


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 19:01

Een bestanddeel van rode wijn is glycerine, en glycerine is een drievoudig alcohol. Er zijn verschillende soorten alcoholen aanwezig in rode wijn: Ethanol, Butanol, Isomethylalcohol. Verder heb ik gelezen dat glycerol de zuurgraad in wijn verminderd. Als je kijkt in het figuur dat ik heb geplaatst onder mijn topic 'anthocyanen en redoxreactie' is zichtbaar dat de zuurgraad van invloed is op de kleurvertoning van de anthocyanen. Maar als glycerol een zwak zuur is, hoe kan het dan de zuurgraad verminderen?

#7

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 19:21

Wat was de pH en hoeveel glycerol heb je toegevoegd aan welke hoeveelheid oplossing? Als je azijn hebt en je voegt er een bak glycerol aan toe, dan verdun je het en zal de pH omhoog gaan.

Alcoholen zijn zwakke zuren, heeeeeeellllll zwak (pKa ~15).

Veranderd door Napoleon1981, 14 mei 2008 - 19:22


#8

Mark J

    Mark J


  • >100 berichten
  • 243 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 19:22

Op wikipedia las ik dat glycerol ook functioneert als suikervervanger, het heeft een suikersmaakgehalte van 60% vergeleken met sucrose. Misschien dat doordat het drankje zoeter smaakt je het zure niet meer zo proeft (net zoals bij cola)? :D

Veranderd door Mark J, 14 mei 2008 - 19:22


#9

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 19:24

Glycerol is niet zuur in water, je hebt een oplossing met een pH van 14-15 nodig wil glycerol als zuur gaan fungeren. Daarom denk ik dus dat het niks met protonen te maken heeft. Ik snap het experiment ook niet zo goed? Wat was de hypothese?

#10

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 20:34

Hey,

Zou het niet kunnen dat de alcohol uit de wijn reageert met het glycerine?
Dan zou er water moeten gevormd worden en een ether?

Groetjes

Een ether maken uit 2 alcoholen door dehydratatie vraagt hoge temperaturen en een sterk zuur milieu.

Wine oxidation appears to include the formation of hydroxyl radical (OH), an exceptionally reactive and thus nonselective compound that might be involved in the production of important aldehydes and ketones. This experiment examined the OH oxidation of glycerol, a major wine constituent, and thus a likely target of such oxidation, in model wine, generated by hydrogen peroxide and iron catalysis. The oxidation products generated were analyzed as their hydrazones using LC-DAD/MS. Glyceraldehyde and dihydroxyacetone were the main compounds identified, both of which were also observed in naturally aged and OH-oxidized wines. As anticipated, the presence of ethanol in the model wine did not preclude the formation of these compounds. Additionally, when a young red wine was treated with these oxidation derivatives, a noteworthy increase in color was observed, most likely due to the formation of novel anthocyanin-based structures.


Bron: http://pubs.acs.org/.../jf053036p.html

Op wikipedia las ik dat glycerol ook functioneert als suikervervanger, het heeft een suikersmaakgehalte van 60% vergeleken met sucrose. Misschien dat doordat het drankje zoeter smaakt je het zure niet meer zo proeft (net zoals bij cola)?  :D


Je moet eens een beetje glycerine proeven. Het heeft echt een aparte smaak. Ik zou het omschrijven als droog zoet. Glycerine bevat wel meer calorieën dan suiker (27 Kcal/koffielepel) daardoor is het niet echt geschikt als zoetstof.

Veranderd door scientist 1, 14 mei 2008 - 20:48


#11

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 mei 2008 - 20:57

Ik vermoede ook al een oxidatieve omzetting, maargoed dan ben ik nog benieuwd naar wat nou het nut was van dit alles?

#12

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 mei 2008 - 21:50

Je zegt zelf al dat de kleur van anthocyanen pH-gevoelig is. In water heerst een bepaalde pH-waarde en dus hebben die anthocyanen een bepaalde kleur.
Nu dep je de vlek met glycerine (glycerol). Het medium waarin die anthocyanen zich bevinden wordt ineens anders: van een waterig milieu naar een glycerine-milieu.
Wat denk je dat er met de pH gebeurt door die glycerine? Als je nog van een pH-waarde in die glycerine kunt spreken... Denk je niet dat dus de kleur van die anthocyanen verandert?

Veranderd door Marjanne, 14 mei 2008 - 21:51






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures