Springen naar inhoud

[scheikunde] Koolstofverbindingen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 20:25

we hebben een grafiek moeten tekenen met de kookpunten van:
Alkanen, Alkenen, Alkynen, Ethers, Aldehyden, Hologeenalkanen, Aminen, Ketonen, Alkanolen en Alkaanzuren.
bij elke soort keten staan der ook altijd 6 voorbeelden van moleculen, nl. de moleculen van C1 tot C6 met bijhorende H-atomen en R-groep (dit zijn ook altijd de gemakkelijkste moleculen, dus altijd indien mogenlijk '1-...' of bij ketonen dan '2-pentanon' en '2-hexanon')

welnu, nadat we die grafiek getekend hebben moesten we de factoren die de kooktemperatuur beinvloeden afleiden van de grafiek.
de eerste en meest voordehand liggende heb ik al (nl. lengte van de keten)
maar dan ...
verder lukt het niet meer, ik denk dat er ergens ook nog iets kan meespelen van al dan niet polair?

alvast bedankt voor de hulp!

D.Dadsgé
Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 20:28

woow, excuzes, mijn internet deed effe raar
blijkbaar heb ik dit bericht 2 keer gepost :-s
Geplaatste afbeelding

#3

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 20:35

Hint waarom heeft water zo een hoge kooktemperatuur voor zo een kleine molecule. (met polariteit zit je al dicht in de buurt)

Veranderd door chemaniac, 20 mei 2008 - 20:37


#4

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 20:37

komt door de gevormde waterstofbruggen,
maar ik dacht dat die enkel voorkwamen bij polaire moleculen waarbij ten minte 1 H-atoom gebonden is aan oftewel een F, een O, een N en soms ook een S?
Geplaatste afbeelding

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2008 - 20:48

Eigenlijk (beetje kort door de bocht maar hier kan het wel) kan elk molecuul met N, O of F erin (alles reactiefs rechts van de C dus ;) ) wel een waterstofbrug vormen. Maar let op: dimethylether en ethanol hebben precies dezelfde molecuulformule, waarom kookt de ether toch bij een veel lager kookpunt? En zit zelfs diethylether nog steeds onder het kookpunt van ethanol, daar het laatste toch een korter molecuul is?

Veranderd door FsWd, 20 mei 2008 - 20:49


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2008 - 20:57

in je andere post vroeg ik het verschil tussen vast vet en olie bij kamertemperatuur. daarmee doelde ik op het chemische verschil. niet fysysch

Carbonzuren (belangrijk deel van vet) kunnen alkaanzuren zijn maar ook andere namen hebben. zoek het chemische verschil.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:06

dan is het de functionele groep die ook een rol speelt?
Geplaatste afbeelding

#8

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:08

nee, waarom zegt men dat visolie zo gezond is?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#9

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:12

check :o, kdenk dak het begin te snappen
omega 3 in visolie

dan heeft het te maken met verzadigde vetten en overzadigde vetten? (en dan miss nog dieper, de mono en poly onverzadigde vetten. dan nog dieper, de cis en trans mono onverzadigde vetten?)
Geplaatste afbeelding

#10

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:15

precies overzadigheid van de koolstofketens heeft daar invloed op.

cis en trans ook wel maar dat is meer tussen de onverzadigheden. echter kan je het wel deegdelijk mee nemen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#11

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:19

dus met onverzadigdheid,
klopt het als ik zeg dat onverzadigde vetten dubbele bindingen bezitten?
en zoja, maakt het dan uit of die in de keten zelf voorkomt zoals bij alkenen, of mag die evengoed in de functionele groep voorkomen zoals bij al die ketens met een O'tje in?
Geplaatste afbeelding

#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:23

wanneer er een dubbele binding in het molecuul zit mag het geen alkaan meer genoemd worden, dan is het een alkeen. 2 dubbele bindingen krijgt weer een andere naam etc.



Oleinezuur is bijvoorbeeld C17H35COOH met een dubbele binding tussen het 9e en de 10e koolstofatomen gerekend vannaf het COOH deel.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#13

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:25

just :o
fout getipt :P ik bedoelde wel degelijk alkenen

maar het maakt dus niet uit of er in de functionele groep een dubbele binding zit? want je rekent die ook niet mee bij je voorbeeld... :P
Geplaatste afbeelding

#14

D.Dadsgé

    D.Dadsgé


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:39

woow, wacht he
ik bekijk hier die grafiek dan
en zie dat de alkanen en de alkenen eig zo goed als bij elkaar liggen als het om hun kookpunt gaat?

kleine beschrijving van de grafiek:
alkanen alkenen en alkynen liggen gezamelijk het laagste (dus laag kookpunt)
daarboven hangen de ethers dan
en dan liggen de aldehyden, halogeenalkanen, aminen en de ketonen gezamelijk daarboven
dan nog iets hoger liggen de alkanolen
en dan nog iets hoger liggen de alkaanzuren
Geplaatste afbeelding

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 mei 2008 - 21:48

Stearinezuur (smeltpunt ~ 70oC) C17H37COOH
Oleïnezuur (smeltpunt ~ 16oC) C17H35COOH
Linoolzuur (smeltpunt ~ -4oC) C17H33COOH
Linoleenzuur (smeltpunt ~ -11oC) C17H31COOH

zie je het verloop van de vetzuren?

Verder hebben vetzuren als boterzuur ook hele lage smeltpunten. dus een heel kort verzadigd vetzuur geeft ongeveer het zelfde smeltpunt als een lang onverzadigd vetzuur.

Veranderd door ArcherBarry, 20 mei 2008 - 21:49

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures