[scheikunde] Koolstofverbindingen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 20
[scheikunde] Koolstofverbindingen
we hebben een grafiek moeten tekenen met de kookpunten van:
Alkanen, Alkenen, Alkynen, Ethers, Aldehyden, Hologeenalkanen, Aminen, Ketonen, Alkanolen en Alkaanzuren.
bij elke soort keten staan der ook altijd 6 voorbeelden van moleculen, nl. de moleculen van C1 tot C6 met bijhorende H-atomen en R-groep (dit zijn ook altijd de gemakkelijkste moleculen, dus altijd indien mogenlijk '1-...' of bij ketonen dan '2-pentanon' en '2-hexanon')
welnu, nadat we die grafiek getekend hebben moesten we de factoren die de kooktemperatuur beinvloeden afleiden van de grafiek.
de eerste en meest voordehand liggende heb ik al (nl. lengte van de keten)
maar dan ...
verder lukt het niet meer, ik denk dat er ergens ook nog iets kan meespelen van al dan niet polair?
alvast bedankt voor de hulp!
D.Dadsgé
Alkanen, Alkenen, Alkynen, Ethers, Aldehyden, Hologeenalkanen, Aminen, Ketonen, Alkanolen en Alkaanzuren.
bij elke soort keten staan der ook altijd 6 voorbeelden van moleculen, nl. de moleculen van C1 tot C6 met bijhorende H-atomen en R-groep (dit zijn ook altijd de gemakkelijkste moleculen, dus altijd indien mogenlijk '1-...' of bij ketonen dan '2-pentanon' en '2-hexanon')
welnu, nadat we die grafiek getekend hebben moesten we de factoren die de kooktemperatuur beinvloeden afleiden van de grafiek.
de eerste en meest voordehand liggende heb ik al (nl. lengte van de keten)
maar dan ...
verder lukt het niet meer, ik denk dat er ergens ook nog iets kan meespelen van al dan niet polair?
alvast bedankt voor de hulp!
D.Dadsgé
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
woow, excuzes, mijn internet deed effe raar
blijkbaar heb ik dit bericht 2 keer gepost :-s
blijkbaar heb ik dit bericht 2 keer gepost :-s
-
- Berichten: 2.337
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
Hint waarom heeft water zo een hoge kooktemperatuur voor zo een kleine molecule. (met polariteit zit je al dicht in de buurt)
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
komt door de gevormde waterstofbruggen,
maar ik dacht dat die enkel voorkwamen bij polaire moleculen waarbij ten minte 1 H-atoom gebonden is aan oftewel een F, een O, een N en soms ook een S?
maar ik dacht dat die enkel voorkwamen bij polaire moleculen waarbij ten minte 1 H-atoom gebonden is aan oftewel een F, een O, een N en soms ook een S?
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
Eigenlijk (beetje kort door de bocht maar hier kan het wel) kan elk molecuul met N, O of F erin (alles reactiefs rechts van de C dus ) wel een waterstofbrug vormen. Maar let op: dimethylether en ethanol hebben precies dezelfde molecuulformule, waarom kookt de ether toch bij een veel lager kookpunt? En zit zelfs diethylether nog steeds onder het kookpunt van ethanol, daar het laatste toch een korter molecuul is?
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
in je andere post vroeg ik het verschil tussen vast vet en olie bij kamertemperatuur. daarmee doelde ik op het chemische verschil. niet fysysch
Carbonzuren (belangrijk deel van vet) kunnen alkaanzuren zijn maar ook andere namen hebben. zoek het chemische verschil.
Carbonzuren (belangrijk deel van vet) kunnen alkaanzuren zijn maar ook andere namen hebben. zoek het chemische verschil.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
dan is het de functionele groep die ook een rol speelt?
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
nee, waarom zegt men dat visolie zo gezond is?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
check , kdenk dak het begin te snappen
omega 3 in visolie
dan heeft het te maken met verzadigde vetten en overzadigde vetten? (en dan miss nog dieper, de mono en poly onverzadigde vetten. dan nog dieper, de cis en trans mono onverzadigde vetten?)
omega 3 in visolie
dan heeft het te maken met verzadigde vetten en overzadigde vetten? (en dan miss nog dieper, de mono en poly onverzadigde vetten. dan nog dieper, de cis en trans mono onverzadigde vetten?)
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
precies overzadigheid van de koolstofketens heeft daar invloed op.
cis en trans ook wel maar dat is meer tussen de onverzadigheden. echter kan je het wel deegdelijk mee nemen.
cis en trans ook wel maar dat is meer tussen de onverzadigheden. echter kan je het wel deegdelijk mee nemen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
dus met onverzadigdheid,
klopt het als ik zeg dat onverzadigde vetten dubbele bindingen bezitten?
en zoja, maakt het dan uit of die in de keten zelf voorkomt zoals bij alkenen, of mag die evengoed in de functionele groep voorkomen zoals bij al die ketens met een O'tje in?
klopt het als ik zeg dat onverzadigde vetten dubbele bindingen bezitten?
en zoja, maakt het dan uit of die in de keten zelf voorkomt zoals bij alkenen, of mag die evengoed in de functionele groep voorkomen zoals bij al die ketens met een O'tje in?
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
wanneer er een dubbele binding in het molecuul zit mag het geen alkaan meer genoemd worden, dan is het een alkeen. 2 dubbele bindingen krijgt weer een andere naam etc.
Oleinezuur is bijvoorbeeld C17H35COOH met een dubbele binding tussen het 9e en de 10e koolstofatomen gerekend vannaf het COOH deel.
Oleinezuur is bijvoorbeeld C17H35COOH met een dubbele binding tussen het 9e en de 10e koolstofatomen gerekend vannaf het COOH deel.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
just
fout getipt ik bedoelde wel degelijk alkenen
maar het maakt dus niet uit of er in de functionele groep een dubbele binding zit? want je rekent die ook niet mee bij je voorbeeld...
fout getipt ik bedoelde wel degelijk alkenen
maar het maakt dus niet uit of er in de functionele groep een dubbele binding zit? want je rekent die ook niet mee bij je voorbeeld...
-
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
woow, wacht he
ik bekijk hier die grafiek dan
en zie dat de alkanen en de alkenen eig zo goed als bij elkaar liggen als het om hun kookpunt gaat?
kleine beschrijving van de grafiek:
alkanen alkenen en alkynen liggen gezamelijk het laagste (dus laag kookpunt)
daarboven hangen de ethers dan
en dan liggen de aldehyden, halogeenalkanen, aminen en de ketonen gezamelijk daarboven
dan nog iets hoger liggen de alkanolen
en dan nog iets hoger liggen de alkaanzuren
ik bekijk hier die grafiek dan
en zie dat de alkanen en de alkenen eig zo goed als bij elkaar liggen als het om hun kookpunt gaat?
kleine beschrijving van de grafiek:
alkanen alkenen en alkynen liggen gezamelijk het laagste (dus laag kookpunt)
daarboven hangen de ethers dan
en dan liggen de aldehyden, halogeenalkanen, aminen en de ketonen gezamelijk daarboven
dan nog iets hoger liggen de alkanolen
en dan nog iets hoger liggen de alkaanzuren
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: [scheikunde] Koolstofverbindingen
Stearinezuur (smeltpunt ~ 70oC) C17H37COOH
Oleïnezuur (smeltpunt ~ 16oC) C17H35COOH
Linoolzuur (smeltpunt ~ -4oC) C17H33COOH
Linoleenzuur (smeltpunt ~ -11oC) C17H31COOH
zie je het verloop van de vetzuren?
Verder hebben vetzuren als boterzuur ook hele lage smeltpunten. dus een heel kort verzadigd vetzuur geeft ongeveer het zelfde smeltpunt als een lang onverzadigd vetzuur.
Oleïnezuur (smeltpunt ~ 16oC) C17H35COOH
Linoolzuur (smeltpunt ~ -4oC) C17H33COOH
Linoleenzuur (smeltpunt ~ -11oC) C17H31COOH
zie je het verloop van de vetzuren?
Verder hebben vetzuren als boterzuur ook hele lage smeltpunten. dus een heel kort verzadigd vetzuur geeft ongeveer het zelfde smeltpunt als een lang onverzadigd vetzuur.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates